Gde su nestali Srbi sa biračkih spiskova u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj će za nešto više od mesec dana biti održani lokalni izbori.

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

20:07

Gde su nestali Srbi sa biračkih spiskova u Hrvatskoj?

Međutim, s biračkih spiskova je skinuto blizu 70.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Vlasti u Zagrebu to pravdaju novim zakonskim pravilima prema kojima građanin ne može da ima dva prebivališta, na primer jedno u Hrvatskoj, drugo u Srbiji.

Josip Broz je jednom prilikom rekao: “Ne moramo se držati zakona ko pijan plota”. Tri decenije od završetka komunističke vladavine na ovim prostorima i dvadeset godina od kraja ratnih sukoba na prostoru nekadašnje Republike srpske krajine, zakoni su ponovo tema u Hrvatskoj.

Ovog puta onaj o pravu na glasanje. Izbegli Srbi kažu - nepravedan. U vezi sa tim su pisali šefu diplomatije Ivici Dačiću - za sada bez rezultata.

“U praksi nemamo konkretne pomake. Ja ću ponovo uputiti jedan dopis gospodinu Dačiću, insistiraću da se otvori ti razgovori i da se insistira na jednakopravnosti svih hrvatskih državljana, bez obzira bili oni Srbi ili Hrvati”, naveo je Miodrag Linta iz Saveza Srba iz regiona.

A šta kaže hrvatski zakon? Onaj koji ima dva prebivališta ne može da glasa na lokalnim izborima.

Novinarka iz Zagreba Nataša Zečević podseća da i zakoni Srbije ne dozvoljavaju glasanje na lokalnim izborima za one koji imaju prebivalište u inostranstvu.

“Prošle godine pred nacionalne izbore bile su pod navodnicima čistke i Hrvata koji inače žive u Hercegovini, a imaju, lažno su prijavljeni u Hrvatskoj u nekim gradovima. Ti ljudi su takođe brisani sa popisa, bilo je problema, pisalo se o tome, međutim to je na tome i ostalo”, navela je ona.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac kaže da bi hrvatske vlasti trebalo da naprave izuzetak za one koji su u postupku povratka ili su podneli zahtev za obnovu kuća i stambeno zbrinjavanje, kao i za one koji su na radu ili školovanju izvan Hrvatske.

“Pa ćemo iz tog razloga, kao što smo to učinili pre nekoliko meseci, ponovo. I istovremeno od njih tražiti da ljudima koji žele ispraviti pogreške koje je policija učinila i žele biti upisani u evidenciju o prebivalištu da im se to omogući prije lokalnih izbora ili kada oni to žele”, rekao je Pupovac.

Po broju ispisanih birača prednjači sisačka županija sa deset hiljada ljudi, pa slede karlovačka sa 8.677 i šibensko-kninska sa 6.436 birača. Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi 188.000 Srba, što je za dve trećine manje nego 1991. godine, kada ih je bilo 581.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: