Ministarstvo: Trebalo je da nas obaveste pre puta

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović oglasio se povodom zadržavanja dece iz KUD "Izvor" na aerodromu u Larnaki.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.04.2017.

17:36

Ministarstvo: Trebalo je da nas obaveste pre puta
Foto: GettyImages

Odalović je pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi im, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme ukazala na probleme koji mogu da nastanu.

"Danas smo bili zatečeni vešću da je na aerodromu u Larnaki trinaestoro dece od devet do 14 godina iz folklornog društva 'Izvor' i četvoro njihovih pratilaca zadržano, odnosno da im nije dozvoljeno da odu na festival na koji ih je pozvalo ministarstvo nepriznate države, turskog dela Kipra", rekao je Odalović za Tanjug.

Deca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne (Kirenija na grčkom) u turskom delu Kipra.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

Odalović kaže i da je politika koja se vodi u toj samoproglašenoj državi, takozvanoj "turskoj republici severni Kipar", suprotna politici Srbije.

"Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem, koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival", dodao je Odalović.

Najvažnije je, kaže, da deca budu zbrinuta i da se bezbedno vrate kući, te da iz ove situacije izvučemo pouke, da se ovakvim stvarima niti igramo, niti da budemo neodgovorni toliko da ne uradimo sve ono što je naša obaveza, pogotovo kad su deca u pitanju, istakao je Odalović.

Pročitajte još:

Deca iz Srbije "zarobljena" na aerodromu na Kipru

"Deca su dobro, ako znate nekog iz ministarstva, pomozite"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: