CNN: I posle svega Tramp bi da bude svetski policajac?

Predsednik SAD Donald Tramp je 2016. godine izjavio da SAD više ne mogu da budu svetski policajci. Da li je promenio mišljenje?

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

17:29

CNN: I posle svega Tramp bi da bude svetski policajac?
Foto: Gettyimages

Kako piše CNN, izgleda da jeste, s obzirom na dva velika napada koje su SAD izvele u prethodne dve nedelje.

Na vlasti je 86 dana, a predsednik izgleda da odmiče od svoje doktrine “Amerika prvo” koju je promovisao u kampanji u želji da se SAD povuku sa svetske pozornice, navodi se u tekstu Elize Labot.

“Ali, nedavno Trampovo korišćenje vojnih snaga u Siriji i Avganistanu govori o mogućoj evoluciji u njegovom mišljenju”, piše ona.

I dok na jednu stranu njegove akcije podižu zabrinutost, drugi smatraju da je ovo samo Trampovu Belu kuću približilo tradicionalnoj američkoj spoljnoj politici.

“Veoma je rano da kažemo da vidimo doktrinu, mislim da nijedan predsednik nije imao u ovom trenutku, ali sigurno je da vidimo više vojne sile”, rekao je Beri Pavel, potpredsednik Atlantskog saveta.

Od kada je postao predsednik, Tramp je 29. januara odobrio raciju protiv jedne Al Kaida grupe u Jemenu u kojoj je poginuo jedan američki marinac, ranjeno troje i ubijeno više od 20 civila. Poslao je stotine dodatnih trupa da se bore protiv Islamske države, a ove nedelje je Tramp američkoj komandi u Africi dao veća ovlašćenja u Somaliji u borbi protiv Al Šababa.

Sirijski režim je navodno 4. aprila izveo napad hemijskim oružjem, Tramp je potom naredio udare “tomahavk” raketama, a potom je u četvrtak bačena “majka svih bombi” u Avganistanu usmrtivši navodno 36 boraca ID. Iako Tramp nije direktno naredio bacanje ove bombe, rekao je da je dozvolio vojci da preduzme sve neophodne mere.

“Predsednik Tramp je dao ovlašćenja vojsci da napada i ona to radi. Mislim da to šalje poruku svetu – Amerika se vratila”, naveo je penzionisani pukovnik koji je služio u Iraku Piter Mansur.

Trampova odluka da napadne Siriju “zapanjila je Rusiju, kao i sigurno Kinu i Severnu Koreju”, kaže Pavel.

Upitan da li su napadi poslali poruku Severnoj Koreji, Tramp je naveo da “ne zna”, ali i dodao: “Nema razlike i da jeste. Severna Koreja je problem. Problem o kojim će se pobrinuti”.

Severna Koreja, koja je proslavila veliki praznik – Dan sunca, žalila se na Trampovu politiku koja je “mnogo agresivnija”.

“Mislim da je Tramp preusmerio mnogo autoriteta na vojsku, mnogo odluka svelo se na vojsku, a on je veoma srećan da uzme zasluge za to kada stvari pođu dobro. Ja se pitam da li šta će biti kada stvari ne budu dobre, kao što se, nažalost, sa vojskom često dešava”, naveo je Derek Čolet, bivši asistent Ministarstva odbrane SAD.

Tramp je, kako piše CNN, već u nekoliko navrata promenio svoje stavove, ona se tiču Kine, Rusije…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: