Prete li ekstremisti građanima Srbije?

Ambasada SAD u Prištini pozvala je na povećan oprez tokom predstojećih verskih praznika kao i prilikom masovnih okupljanja i manifestacija.

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

16:19

Prete li ekstremisti građanima Srbije?
Foto: Thinkstock

B92 istražuje da li su građani Srbije ugroženi i da li nam prete napadi ekstremista?

Nekoliko stotina boraca sa Balkana je u poslednjih par godina otišlo u Siriju da se bore na strani islamskih terorista. Dobar deo njih se, zbog brojnih poraza džihadista u borbama sa vojnim snagama Bašara al Asada, vratio na ove prostore.

Da li upozorenje američke ambasade treba da nas zabrine?

“Mogućnost da dođe do nekakvih terorističkih napada na najveći hrišćanski praznik postoji. Sama činjenica da je američka ambasada izdala upozorenje govori dosta, jer Amerikanci nikada ne govore napamet i nikada ne izdaju upozorenja iza kojih ne stoje ozbiljne obaveštajne informacije. Ne treba da se plašimo treba da budemo oprezni”, naveo je Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti.

Dok su u Siriji i Iraku prolazili kroz kampove za obuku Islamske države, tokom prošle godine vrh te terorističke organizacije odlučio je da su takozvani "evropski borci ID" pogodniji kao ratnici koji će udariti po ciljevima u svojim državama, nego kao borci na ratištima. Kosovo je jedno od mesta povratka.

“Pojedinačni napad niko ne može da predvidi ili spreči. Mene pre svega plaši nedavna poseta američkog senatora Džona Mekejna. Podsetiću, on je čovek koji obično ide na mesta koja su ili u nekom predratnom stanju, kao što je bila Ukrajina za vreme demonstracija, ili dolazi na samu liniju vatre”, rekao je Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije.

A da li se naši građani osećaju bezbedno?

“Ne treba da se plašimo, ali svakako da treba da preduzimamo mere radi povećanja bezbednosti tokom tih praznika”, navode neki.

“Uvek. Zaista, zaista se osećam bezbedno u Beogradu. Što se tiče terorizma ne razmišljam o tome”.

Zakoni Srbije predviđaju odlazak u borbu na strano ratište kao krivično delo, za koje je zaprečena kazna od šest meseci do pet godina, dok je za organizatore predviđena robija od dve do deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: