Lek za "Trampovo ludilo" – Si Đinping

SAD i Kina postigli su izgleda neobičnu pogodbu - američki predsednik Donald Tramp rekao je da neće označiti Peking kao manipulatora valutom.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

21:02

Lek za
Tanjug/AP

On je izrazio uverenje da će mu kineski predsednik Si Đinping pomoći povodom sve veće pretnje Severne Koreje.

Još jedan ishod diplomatskih prepirki je i iznenađujuća kineska uzdržanost u UN prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje napad hemijskim oružjem u Siriji, navodi agencija Asošijetid pres.

Tramp je u juče pozdravio bliskost sa Sijem koju je izgradio tokom prošlonedeljnog sastanka na Floridi i koja je izgleda dovela do momentalnog smanjenja tenzija povodom neuravnotežene trgovinske razmene dve zemlje, ali i do napora da se Severna Koreja spreči da razvije nuklearne projektile sa dometom do SAD.

"Mislim da on želi da nam pomogne povodom Severne Koreje", rekao je Tramp za kineskog predsednika i pohvalio Kinu zbog vraćanja brodova s ugljem koji Severna Koreja prodaje Kini s kojom ta zemlja obavlja oko 90 odsto trgovine.

Tramp je načinio oštar zaokret rekavši da neće označiti Kinu kao manipulatora valutama, što je tokom kampanje obećavao da će učiniti i što bi, da je ispunio, dovelo do povećanih carina na uvoz kineske robe. Tramp je tom optužbom na račun Kine objašnjavao gubitak radnih mesta u SAD, pošto svesno potcenjena valuta poboljšava kineski izvoz i veštački obara cene, što sve ide na račun američkih proizvođača.

"Oni nisu manipulatori valutom", rekao je Tramp juče za Vol strit džurnal i dodao da Kina mesecima nije manipulisala valutom, kao i da bi američko označavanje Kine kao manipulatora moglo da ugrozi razgovore s tom zemljom o Severnoj Koreji.

Retkost je da američki predsednici povezuju neslaganja povodom valute s pitanjima međunarodne bezbednosti i Trampovi prethodnici ta pitanja su uglavnom tretirali odvojeno, navodi AP. Upitan da li je njegov stav da Kina ne manipuliše valutom deo dogovora o Severnoj Koreji, Tramp je rekao: "Videćemo. Videćemo oko toga."

On je ponovio da bi trgovinska pitanja mogla da budu deo dogovora o većoj saradnji povodom Severne Koreje, a prošle nedelje je rekao Siju: "Način da sklopite dobar trgovinski sporazum jeste da nam pomognete sa Severnom Korejom, u suprotnom ćemo to morati sami. I to će takođe biti u redu. Ali to da ćemo biti sami znači da ćemo biti sa mnogo drugih država."

Tramp je pohvalio i neočekivan potez Kine, njihovu uzdržanost prilikom glasanja u UN. Dok je Peking u vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame zajedno s Moskvom stavio veto na nekoliko rezolucija zapadnih zemalja, Kina ovaj put nije uložila veto na rezoluciju kojom se osuđuje prošlonedeljni napad hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib.

Ipak, uzdržanost Kine nije predstavljala značajan doprinos pošto je ona znala da će Rusija iskoristiti pravo veta.

Napredak u odnosima s Kinom poklopio se s pogoršanjem odnosa SAD i Rusije, s kojom je Tramp obećavao uspostavljanje novog partnerstva. On je juče rekao da su američko-ruski odnosi dostigli "najniži nivo ikada" usled razmimoilaženja povodom situacije u Siriji.

Tramp i Si razgovarali su telefonom u utorak uveče, nekoliko dana posle njihovog dvodnevnog samita na Floridi, dok su se Tramp i Putin čuli prošle nedelje posle bombaškog napada u metrou u Sankt Peterburgu.

SAD pritsikaju Kinu da upotrebi svoju moć prema Severnoj Koreji, koja je prošle godine izvela dve podzemne nuklearne eksplozije i više od 20 raketnih proba i koja je sve bliže razvoju nuklearnog projektila koji bi mogao da dosegne do kopna SAD-a.

Tramp je dao na značaju američkim zahtevima i upotrebom sile. Dok je Si bio u poseti SAD prošle nedelje, američki predsednik je naredio ispaljivanje 59 krstarećih raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu, što je bio odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima u kojem je korišćen nervni gas nalik sarinu. Ove nedelje Tramp je poslao nosač aviona ka korejskom poluostrvu kako bi odvratio Severnu Koreju od izvođenja još jedne nuklearne probe.

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi, koje objavljuju izveštaje o valutama svakih šest meseci, potvrdili su da Kina neće biti označena kao manipulator valutom u izveštaju koji se očekuje ove nedelje.

Neki članovi američke Demokratske stranke podržavali su Trampove ranije stavove o Kini. Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer rekao je: "Najbolji način da se Kina privoli na saradnju povodom Severne Koreje jeste da se zauzme čvrst stav prema njoj po pitanju trgovine, što je za kinesku vladu najvažnija tema. Kada ih predsednik (Tramp) ne označi kao manipulatore valutom, on im iznova i iznova daje zeleno svetlo za krađu naših radnih mesta i bogatstva."

U jučerašnjem intervjuu za Vol strit džornal Tramp je rekao da bi voleo da američka centralna banka drži referentnu kamatnu stopu na relativno niskom nivou i ostavio je otvorenu mogućnost da predloži predsednicu Federalnih rezervi Dženet Jelen za drugi četvorogodišnji mandat. To bi bio još jedan zaokret u odnosu na obećanja iz kampanje, kada je govorio da će verovatno zameniti Jelen kada joj istekne mandat u februaru sledeće godine.

"Biću iskren prema vama, meni se sviđa politika niske referentne kamatne stope", rekao je predsednik SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: