Kad je i "ruskom čoveku" teško u Moskvi... Mir je daleko

Reks Tilerson je pre bio čest gost u Moskvi kao šef naftne kompanije Ekson mobajl a prvu posetu Rusiji kao državni sekretar SAD neće pamtiti po dobrom prijemu.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

18:01

Kad je i
Getty Images

Čovek koji je u javnosti okarakterisan kao “ruski“ i koga Donald Tramp navodno želi da iskoristi kao glavnu vezu za relaksiranje odnosa Vašingtona i Moskve, nije imao najtopliji prijem u ruskoj prestonici, gde se sastao s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i predsednikom Vladimirom Putinom.

Pročitajte još: Trampov čovek za “dil” – tajkun sa Putinovim Ordenom

Nekadašnjem biznismenu je šef učinio medveđu uslugu – naredio je gađanja položaja sirijske vojske svega nekoliko dana uoči Tilersonovog dolaska u Moskvu, time ga bacivši u diplomatsku vatru, za koju, čini se, on još nije spreman.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na dan dolaska Tilersona saopštilo da su odnosi Moskve i Vašingtona najgori još od završetka Hladnog rata, uprkos verovanjima da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima znači smirivanje tenzija.

Pokazalo se da stari problemi ostaju na stolu sa novim igračima – Vašington nema blagonaklon odnos prema zvaničnom Teheranu i Iranu, uprkos naporima prethodne administracije da se relacija sa nuklearnom silom dovede na pozitivne vibracije.

Teheran i dalje ostaje veran partner Moskvi, kao i Damasku i sirijskom lideru Bašaru el Asadu, začarani krug u kom se prepliću raznoliki interesi je i dalje nemoguće rešiti, a veliki deo posla pada na leđa Tilersona.

Pred put u Moskvu on je uputio dramatičnu poruku Moskvi, istakavši da je vreme da Kremlj odluči da li je spreman na partnerstvo sa Vašingtonom ili će ostati uz Teheran, Damask i Asada, koji su direktno optuženi da opstruiraju mirno rešavanje konflikta u Siriji.

"Mi želimo da oslobodimo narod Sirije od patnje. Rusija može da bude deo te budućnosti i može da igra značajnu ulogu. Ili može da održi svoje savezništvo sa ovom grupom, ali mislimo da to dugoročno neće ići u korist ruskih interesa", kaže Tilerson.

Nije se ni raskomotio u sebi dobro poznatoj Moskvi, a odgovor je već stigao i to od Sergeja Lavrova, koji je ostao dosledan svojim veoma tvrdim stavovima prema Vašingtonu, neretko tvrđim i od onih koje izražava Vladimir Putin.

“Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD, i kakve su istinske namere američke administracije. Oduvek smo bili za zajedničke akcije i smatramo da nije produktivno ograničavanje na zatvorene saveze. Osim izjava, videli smo i akcije kada je izvršen ilegalni napad protiv Sirije. Ne stavljajte nas pred lažni izbor - sa nama ili protiv nas“, rekao je Lavrov Tilersonu.

Iako nije bilo najavljeno, Tilersona je u Moskvi ugostio i Vladimir Putin, u prošlosti njegov dobar prijatelj i čovek koji mu je omogućio da proširi svoj biznis u Rusiji.

Rezime dva sata razgovora je stao u jednu rečenicu američkog državnog sekretara – “Veoma je nizak nivo poverenja između naše dve države“.

Celoj atmosferi prve zvanične posete Tilersona Moskvi doprineli su i američki novinari, koji su Lavrova obasipali pitanjima o Siriji i Asadu, praktično dodajući ulje na vatru i izazivajući oštar komentar ruskog šefa diplomatije, koji ih je upitao “ko ih je naučio takvom načinu ponašanja“.

Za sve to vreme, u Beloj kući Tramp pokušava da poveže konce rijalitija koji je stvorio u svojoj predizbornoj kampanji i realnosti. Donedavno omraženi NATO je odjednom postao “ne tako zastarela tvorevina“, prema Kini će ublažiti stavove, a Tilersonov hod po mukama u Moskvi je “veoma uspešan posao“.

Stvari na svetskoj političkoj sceni nije moguće promeniti preko noći, ali je jedno sigurno – Trampova obećanja nije tako lako ispuniti, jednostavno pitaju se i neki drugi, jednako snažni i jednako moćni, a pritom i “verziraniji“ u delovanju u aktuelnim okolnostima.

Pomirenje Moskve i Vašingtona je kilometrima daleko, interesi su toliko suprotstavljeni da ni “ruski ljudi“ u Trampovoj administraciji, poput Tilersona, ne mogu u punoj meri da doprinesu smirivanju tenzija, sve dok se u priču ne uključe “svi zainteresovani“, a takvih ima mnogo.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: