Politiko o Mogerinijevoj: Za Balkan "trojka"

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini stigla je do polovine mandata, a portal "Politiko" je ocenio njen rad u više sfera - od globalne strategije do Balkana.

Izvor: B92, Politiko

Četvrtak, 13.04.2017.

12:25

Politiko o Mogerinijevoj: Za Balkan
Foto: Getty Images

Rezultate je skeniralo 20 stručnjaka, akademika, ministara, kao i članova njenog tima, a najslabije je ocenjena za ono što je postigla na Balkanu i u Siriji.

Njen posao na Balkanu je ocenjen kao "umereno težak", a za obavljeno je dobila ocenu "tri plus" uz opasku da je ostavila utisak nekoga ko se oko tog regiona nije dovoljno trudio.

"Iako je izrazila strahovanje da Rusija i Turska pretvaraju Balkan u šahovsku tablu, uložila je ograničen napor da direktno sarađuje sa liderima regiona sve do kraja 2016. godine, do kada je taj zadatak ostavila u rukama komesara Johanesa Hana", navodi Politiko.

Kako se ocenjuje, dok je Ketrin Ešton "cedila" neku vrstu napretka rešavajući "manje prepirke" karakteristične za odnose u regionu od 2009. do 2014. godine, Mogerinijeva je optužena za nedovoljno zalaganje.

"Stvar je otišla tako daleko da su je poslanici iz nacionalističkih stranaka izviždali tokom poslednje posete. Na toj trodnevnoj turneji koja je obuhvatila šest nacija na Balkanu, ona je dokazala i da zna da se nespretno izražava kada je rekla da 'na svetu ne postoji nijedna druga sila koja je toliko dobrog donela zapadnom Balkanu od Evropske unije'", navodi Politiko.

Ta njena izjava naišla je na osude zbog ocena da je baš Evropa devedesetih igrala ulogu "posmatrača", dok su se narodi "klali" na njenom pragu.

Mogerinijeva je rekla da je upravljanje odnosima EU i Balkana "timski rad" i da će biti pozitivni samo ako nacionalne vlade budu sarađivale.

"Lično sam insistirala na tome da privučem kolektivnu pažnju Evropske unije ka regionu. Bila sam srećna što je Balkan dospeo na agendu Evropskog saveta prošlog meseca. To je nivo posvećenosti koji nam je potreban", rekla je Mogerinijeva.

Inače, i poruke sa tog sastanka su naišle na mlak prijem javnosti na Balkanu jer se ponovo čula jedna fraza, a ovog puta to je "osnaženi angažman".

Mogerinijeva je lošije ocenjena samo još za urađeno po pitanju sirijskog pitanja, gde je dobila čistu trojku.

"Za Mogerinijevu ulog ne može biti veći. Konflikt u Siriji će verovatno biti definišuća kriza njenog mandata. Ako uspe da doprinese napretku ka rešenju, ili čak uspe da dovede Moskvu i Vašington na zajedničku poziciju, biće zapamćena kao veliki evropski diplomata. Ukoliko ne uspe, Sirija će ionako biti ono po čemu će je pamtiti", navodi "Politiko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: