Tramp: Uopšte se ne slažemo sa Rusijom

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da se SAD "uopšte ne slažu sa Rusijom" i da su odnosi između te dve globalne sile na nižem nivou nego ikad.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.04.2017.

23:28

Tramp: Uopšte se ne slažemo sa Rusijom
Foto: GettyImages

Tramp je na konferenciji za štampu u Beloj kući posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom rekao da se nada da će moći da popravi odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je dodao: "Videćemo šta će se desiti".

"Trenutno se uopšte ne slažemo sa Rusijom", rekao je Tramp.

On je ovo izjavio ubrzo nakon što se državni sekretar SAD Reks Tileson sastao sa Putinom u Moskvi. Tilerson je u Moskvi rekao novinarima da su Rusija i SAD dostigle "nisku tačku" u odnosima posle hemijskog napada u Siriji.

Tramp je rekao da je Tilerson imao uspešan sastanak sa Putinom, i da su se tamo odvijali razgovori "dosta dobro". On je međutim rekao da ostaje otvoreno pitanje kuda će odnosi dve zemlje ići dalje.

Rekao je da bi bilo "fantastično" kada bi se dve zemlje bolje slagale ali je upozorio da bi moglo da bude i "upravo suprotno".

On se upitao da li je Sirija mogla da izvede napad s hemijskim oružjem a da je o tome unapred znala Rusija. To je, kako je rekao Tramp, "svakako moguće", ali i "malo verovatno".

Tramp je takođe naveo da je vreme da se okonča "brutalni" građanski rat u Siriji i pozvao saveznike NATO da rade zajednički na rešavanju te "katastrofe".

On se takođe zahvalio saveznicima Vašingtona zbog toga što su osudili navodni hemijski napad na civile.

"Svaka država koja ceni ljudski život mora da snažno da odbaci okrutni pokolj nevinih civila hemijskim oružjem uključujući varvarsko ubijanje male i bespomoćne dece i beba", rekao je on.

Kako je dodao, vreme je da se okonča "ovaj brutalni građanski rat, poraze teroristi i omogući izbeglicama da se vrate kući", prenosi AFP.

Govoreći o Severnoatlantskoj alijansi, Tramp je rekao da je NATO stub medjunarodnog mira i bezbednosti, ali i ponovio da evropske članice Alijanse moraju da "plate ono što duguju".

"U suočavanju sa našim zajedničkim izazovima, moramo da osiguramo da NATO članice ispune svoje finansijske obaveze i plate ono što duguju", rekao je Tramp.

Tramp koji je tokom predizborne kampanje govorio o prevazidjenosti Alijanse sada je rekao da NATO "više nije prevaziđen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: