Mekejn: Rusi su neprihvatljivi na Balkanu, jačajmo NATO

Uticajni američki senator Džon Mekejn izjavio je u Podgorici da je ponašanje Rusije u regionu neprihvatljivo.

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2017.

14:32

Mekejn: Rusi su neprihvatljivi na Balkanu, jačajmo NATO
Getty Images

On je rekao da je zbog toga više nego ikada potrebno jačati solidarnost i stabilnost u NATO-u.

Mekejn je novinarima posle razgovora s crnogorskim zvaničnicima rekao da je neprihvatljivo mešanje u demokratske procese u SAD i širom sveta.

Predsednik Senatskog odbora za oružane snage kazao je da je čestitao građanima Crne Gore i njihovim liderima na izboru da postanu deo NATO-a.

"Kada pogledate trenutnu situaciju u svetu, snaga stabilnosti kakva je NATO, mnogo je važnija sada nego ikada pre u 70 godina postojanja Alijanse, jer verujem da postoji ponašanje Rusije u regionu i svetu koje je neprijhvatljivo u ovim vremenima i da takvo ponašanje Rusije zahteva solldarost i snagu kako bi se sačuvali principi i osnovi demokatije", rekao je Mekejn.

Mekejn je rekao da je Rusija pokušala da utiče na ishod izbora u SAD. "Ja ne verujem da su ti pokušaji uspeli i nema dokaza da su uspeli, ali takođe postoje dokazi da Rusi pokušavaju da podriju demokratske procese u drugim delovima sveta", rekao je on.

Mekejn je u Podgorici razgovorao s predsednikom Filipom Vujanovićem i ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

"Verujem da su naše prijateljsto i vojna saradnja ojačani i da Crna Gora može biti dobar model i primer u svetu", rekao je Mekejn koji je boravio i u drugim zemljama regiona.

Ministar odbrane Bošković je rekao da "pozornost" međunarodne zajednice i glavnih igrača treba da bude na regionu Balkana jer je on opet "uznemiren".

On je rekao da će Crna Gora znati da upotrebi koristi od članstva u NATO i izrazio uverenje da je budućnost čitavog regiona u evroatlantskim integracijama.

Bošković je rekao da region zahteva punu pažnju međunarodne zajednice u narednom periodu.

Mekejn, snažni zagovornik ulaska Crne Gore u NATO i jedan od "jastrebova" američke politike, došao je u Podgoricu kada skupština Crne Gore treba da ratifikuje dokument o ulasku u NATO, ali i dok se očekuje podizanje optužnice, po navodima tužilašatva, protiv osumnjičenih za pokušaj terorizma na izborni dana u Crnoj Gori s ciljem da se osujeti ulazak zemlje u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: