Tadić o protestima: Možete ukinuti opoziciju, ne i građane

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić izjavio je da nije iznenađen protestima studenata, piše beogradski list "Danas".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.04.2017.

08:57

Tadić o protestima: Možete ukinuti opoziciju, ne i građane
Foto: Tanjug

Kako navodi, premijer Aleksandar Vučić je "kreirao nenormalnu atmosferu u društvu".

"Vučić je uveren da uništavanjem opozicionih stranaka, suspenzijom slobode medija, eksplicitnim i implicitnim pretnjama i širenjem straha može kontrolisati društvo... Možete kratkoročno da ukinete institucije i opoziciju, ali ne možete da ukinete građane koji vas ne podržavaju i njihovu potrebu za životom u demokratskom i civilizovanom društvu", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, "Vučićev autokratski način vladanja primetan je u svakoj pori društvenog života, a propagandom se, između ostalog, služi da bi sve to predstavio kao demokratsko vladanje".

Tadić je rekao da "Vučićev tip autokratije ide u pravcu ukidanja stranaka kroz njihovu medijsku degradaciju, blaćenje i obesmišljavanje", što je, kako kaže, "najviši mogući stepen antidemokratskog ponašanja", jer nema razvijene demokratije bez političkih stranaka.

"Propaganda i medijski pritisak kom je naše društvo izloženo 24 sata prihvatljiv je samo za jedan deo stanovništva. Međutim, za one koji ne podržavaju Vučića to je apsolutno neprihvatljivo, a to su pre svega mladi obrazovani ljudi... Kada onemogućite građanima regularan izborni proces, možete da obezbedite pobedu, ali glas tih građana će onda biti na ulicama", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje u čemu je premijer preterao što studenti nisu mogli da "progutaju".

Tadić je izrazio verovanje da će Vučić pokušati da "ispuni određene zahteve i napravi prividno pomirenje sa protestantima", odnosno da uradi isto što i Josip Broz Tito 1968. godine, kaada je, kako navodi "demontirao" proteste rečenicom "Studenti imaju pravo", a potom "dezavuisao svaku veliku ideju tog protesta".

Bivši predsednik Srbije dodao je da veruje da su protesti nastali spontano, ističući da je pitanje ko su njihovi organizatori - veštačka tema koju nameće vlast, kako bi skrenula pažnju sa suštine tih protesta.

"Protesti protiv diktature" održavaju se već nedelju dana u Beogradu i drugim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva građana rezultatima predsedničkih izbora.

"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogradio se od uticaja političkih stranaka.

"Učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtevima našeg protesta kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Svako ima pravo da podrži ove proteste, ali se mi ograđemo od uticaja političkih stranaka" navedeno je saopštenju koje je objavljeno i na stranici "Protest protiv diktature" na Fejsbuku.

Zatražili su da se saopštenje pročita u Dnevniku 2 RTS-a i da se Vlada Srbije izjasni i postupi u skladu sa ovim zahtevima do 17. aprila.

Šta se dešavalo sedmog dana protesta možete pogledati - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: