Trampova osveta Asadu:SAD ispalile rakete na sirijsku bazu

Amerika je izvela raketne udare na vazdušnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad koji se dogodio u Idlibu, javili su svetski mediji.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

07:00

Trampova osveta Asadu:SAD ispalile rakete na sirijsku bazu
Foto: Gettyimages

Do udara je došlo samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na napad koji je usmrtio više od 80 ljudi.

Kako je javio CNN, s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa “Tomahawk“, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu države, u okolini Homsa, sa kojeg su poleteli sirijski avioni za koje se veruje da su učestvovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Projektili su ispaljeni oko 4:40 časova po sirijskom vremenu.

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili metu. Sirijska vojska je saopštila da je u američkom raketnom napadu na jednu od njenih vazduhoplovnih baza ubijeno šest ljudi i da će odgovoriti na napad.

Amerikanci su, kako tvrde zvaničnici Pentagona, Rusima dali signal da slede napad, a kažu i da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Operaciju je naredio predsednik SAD Donald Tramp, koji je naveo da je u “vitalnom interesu SAD da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja“.

Tramp se, nedugo nakon prvih vesti o napadu na Siriju, obratio naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Si Đinpinga.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dečicu, koja su okrutno smaknuta u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Tramp na početku obraćanja.

“Večeras sam naredio napad na vazdušnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbegličke krize i dalja destabilizacija regiona" , izjavio je Tramp.

On je pozvao sve civilizovane nacije da se pridruže SAD u nastojanjima da se spreči krvoproliće u Siriji.

"Tražimo božju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog sveta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će na kraju mir i sklad prevagnuti. Bog blagoslovio Ameriku i celi svet », zaključio je obraćanje Tramp.
 Prema ranijim izveštajima, upravo se ispaljivanje navođenih krstarećih raketa spominjalo kao jedna od opcija za napad. Opcije i strategiju su razradili ministar obrane Džejms Matis i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster.

Matis je kasnije u društvu nekolicine generala otputovao u Mar-A-Lago.

Predsednik Tramp je tokom leta za Floridu izjavio da je zgrožen napadom na deecu i da se njegov stav prema Siriji i Asadu bitno promenio, ali je odbio precizirati šta će preduzeti.

Trump je kazao kako bi se "nešto trebalo dogoditi" s Asadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom. On pritom nije rekao kako bi Asad trebalo da napusti dužnost predsednika.

U napadu počinjenom u utorak u pokrajini Idlib ubijeno je najmanje 86 osoba, od kojih tridesetero dece, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudksa prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: