Oland: Siriji treba odgovoriti u UN

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da posle napada SAD na Siriju, akciju treba preneti "na međunarodni nivo, ako je moguće u UN".

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

22:25

Oland: Siriji treba odgovoriti u UN
Foto: GettyImages

Tako bi se, kako kaže, došlo do sankcije protiv Asadovog režima i sprečila ponovna upotreba hemijskog oružja i "napad tog režima na sopstveni narod".

Čak i u sadašnjoj situaciji, rekao je Oland, "postoji mogućnost za pregovore i političku tranziciju u Siriji".

Posle sastanka saveta za odbranu, Oland je zatražio "utvrđivanje odgovornosti" za navodni napad gasom u Siriji i to "što je pre moguće kako bi bilo kazne", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

"Sve države, a naročito one koje i dalje podržavaju taj režim, imaju odgovornost za to", dodao je on.

Sjedinjene Države bombardovale su jednu vazduhoplovnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad na jedan grad u pokrajini Idlib, za šta je Vašingtona okrivio režim predsednika Sirije Bašara Al Asada, dok on to negira.

Predsednik SAD Donald Tramp je pozvao "civilizovane zemlje" da prekinu pokolj u Sirijii.

Glavni saveznici Asada - Moskva i Teheran, oštro su osudili vojnu operaciju SAD protiv sirijskog režima. Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: