I Južna Amerika zabrinuta zbog dešavanja u Siriji

Grupa južnoameričkih država izrazila je u zajedničkom saopštenju zabrinutost zbog porasta nasilja u Siriji i osudila upotrebu hemijskog oruža.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

21:56

I Južna Amerika zabrinuta zbog dešavanja u Siriji
Foto: Thinkstock

Zajedničko saopštenje sastavile su države: Argentina, Čile, Kolumbija, Meksiko, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Te države smatraju da je upotreba hemijskog oružja ratni zločin, ali i da akcije s ciljem da se spreči upotreba tog oružja mora da podrži čitava međunarodna zajednica u skladu sa međunarodnim zakonom.

Te države apeluju na sve strane u sukobu, uključujući i zemlje sa uticajem u regionu, da iskažu maksimalni oprez kako bi se izbegla eskalacija nasilja u Siriji, preneo je Rojters.

Američki predsednik je tokom protekle noći doneo odluku da se kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Idlibu odgovori raketiranjem vojnih ciljeva u Siriji.

Američki saveznici su pozdravili ovaj potez, ali ga je Rusija oštro osudila, ocenivši da je u pitanju agresija na suverenu državu.

Rusija je suspendovala dogovor sa Vašingtonom o komunikaciji i sprečavanju incidenata iznad Sirije tokom operacija, a šef diplomatije Sergej Lavrov je nagovestio da bi ovaj događaj mogao da ima dalekosežne posledice na odnose Rusije i SAD.

Takođe, iz Kremlja je poručeno da je u pitanju bio "napad na saveznika Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: