SAD na SB UN: Spremni smo na dalju vojnu akciju

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je na vanrednoj sednici UN da su SAD spremne na dalju vojnu akciju.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

21:08

SAD na SB UN: Spremni smo na dalju vojnu akciju
Foto: Tanjug

Ona je rekla da su SAD spremne da učine i više u Siriji, ali da se nadaju da to neće biti neophodno, prenosi Rojters.

Ruski izaslanik u UN Vladimir Safronkov ranije je optužio SAD da su prekršile međunarodno pravo time što su izvele vazdušne napade na Siriju.

"SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Mi smatramo da je taj napad flagrantno kršenje međunarodnog prava i akt agresije", rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Safronkov na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvan povodom američkih udara na Siriju.

Opširnije – OVDE.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je napad na vojnu bazu u Siriji kršenje i međunarodnih i američkih zakona, ali i da je "na ivici sukoba sa Rusijom".

Američki predsednik je tokom protekle noći doneo odluku da se kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Idlibu odgovori raketiranjem vojnih ciljeva u Siriji.

Američki saveznici su pozdravili ovaj potez, ali ga je Rusija oštro osudila, ocenivši da je u pitanju agresija na suverenu državu.

Rusija je suspendovala dogovor sa Vašingtonom o komunikaciji i sprečavanju incidenata iznad Sirije tokom operacija, a šef diplomatije Sergej Lavrov je nagovestio da bi ovaj događaj mogao da ima dalekosežne posledice na odnose Rusije i SAD.

Takođe, iz Kremlja je poručeno da je u pitanju bio "napad na saveznika Rusije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: