Brnabić: Nije tačno da ima 800.000 viška u biračkom spisku

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je izjavila da nije tačno da je u birački spisak upisano oko 800.000 građana više.

Izvor: B92

Petak, 07.04.2017.

14:32

Brnabić: Nije tačno da ima 800.000 viška u biračkom spisku
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Kako je rekla: "Postojeći spisak je do sada najbolje ažuriran".

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da će to ministarstvo danas objaviti zvanično objašnjenje, "jer nije dobro za državu da se licitira sa biračkim spiskom".

"Ne znam kako bih to prokomentarisla, to nije tačno. Mislim da se to gleda prilično paušalno. Nije relevantno porediti popis stanovništva i jedinstveni birački spisak", rekla je ona.

Kako kaže, birački spisak ima nedostatke i oni su uglavnom zato što se pre 2012, kada je donet Zakon o jedinstvenom biračkom spisku, on vodio na lokalu.

"Tako da su i te greške sa lokala, koje su tada bile, prenete u jedinstven birački spisak, a koji se otada ažurira. Trenutno, kakav god bio, on jeste najbolje ažuriran od bilo kog u prethodnom periodu", navela je Brnabićeva.

Što se tiče glasova u dijaspori, dodaje, ti građani se prijavljuju ako žele da glasaju, a ako ne postoji dovoljan broj birača onda se, nažalost, ne otvara to biračko mesto.

"Tako je uvek bilo i tu imate određen broj birača, odnosno diskrepancu između biračkog spiska, popisa i onog koliko ljudi je izašlo da glasa. Tako da mi se čini da se porede neke stvari koje su neuporedive", naglasila je Brnabićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: