Putin upozorio Netanjahua na neosnovane optužbe

Ruski predsednik Vladimr Putin upozorio je da se protivi pripisivanju krivice za hemijski napad u Siriji bilo kome dok istraga ne bude sprovedena.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

22:12

Putin upozorio Netanjahua na neosnovane optužbe
Foto: Gettyimages

U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom Putin je "podvukao da je neprihvatljivo neosnovano optuživati ikoga do pomne i nepristrasne međunarodne istrage", prenela je agencija AP saopštenje Kremlja.

Putinov portparol Dmitrij Peskov upozorio je ranije Zapad da ne žuri da okrivi sirijskog predsednika Bašara el Asada za napad u Kan Šeikunu.

On je rekao da Zapadu nedostaju objektivni dokazi protiv Asada, dodavši da materijali koje su predstavili lokalni aktivisti ne mogu služiti kao dokaz.

Takođe je napomenuo da ruska podrška Asadu nije bezuslovna, ali da ta zemlja zahteva punu istragu zbog sumnje na hemijski napad pre nego što UN povedu bilo kakvu akciju. Moskva je podržavala Asada i njegovu vladu vojno u sukobu od 2015. godine, podseća američka agencija.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da je "stopostotno siguran" da su Asadove snage izvele hemijski napad u Siriji u kome su ubijene desetine civila.

Liberman je izjavio za tiražni "Jediot ahronot" da su napadi vođeni pod Asadovom "direktnom i namernom naredbom" i da su ih izveli sirijski avioni.

On nije dao dokaz za taj stav, ali njegova izjava se uklapa u ranije procene izraelskih bezbednosnih zvaničnika koji su rekli da vojni obaveštajci veruju da su Asadove snage iza napada u kome je ubijeno 86 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na dan napada oštro osudio upotrebu hemijskog oružja protiv nevinih civila u Siriji, ocenivši da zločini u toj zemlji ističu potrebu Izraela da ima sposobnost da se "uvek brani sam protiv svakog neprijatelja i svake pretnje".

"Šokantne slike iz Sirije moraju šokirati svako ljudsko biće. Izrael oštro osuđuje upotrebu hemijskog oružja u svakoj situaciji, posebno protiv nevinih civila", rekao je Netanjahu, dodavši da "Izrael poziva međunarodnu zajednicu da ispuni obećanja iz 2013. godine i ukloni hemijsko oružje iz Sirije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: