"Devojčice sa devet godina spremne za brak"

Malezija je donela zakon o sprečavanju seksualnih delikata nad decom kojim se, međutim, ne zabranjuju dečji brakovi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.04.2017.

22:09

Foto: Gettyimages

Jedan poslanik je tokom debate izjavio da su devojčice od devet godina "fizički i duhovno" spremne za brak.

"One ulaze u pubertet sa devet ili 12 godina. I u tom trenutku njihovo telo je već takvo kao da imaju 18 godina. Tako da fizički i duhovno, to nije prepreka za udaju devojčica", rekao je Šabudin Jahaja u parlamentu, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da ne vidi "ništa loše" u tome da se žrtva silovanja uda za svog silovatelja, jer se tako ne bi suočila sa "sumornom budućnošću".

Ove izjave izazvale su gnev korisnika društvenih mreža, a neki opozicioni političari su zatražili njegovo izbacivanje iz parlamenta.

Šabudin je danas rekao da su njegove reči izvučene iz konteksta i da brak nije pokušaj da se na mala vrata legalizuje silovanje.

On je rekao da je odbio predlog o zabrani dečjih brakova jer je to u suprotnosti sa odredbama šerijatskog zakona.

Novi zakon predviđa kazne za dodirivanje i sprijateljivanje sa decom kao uvod u seksualno zlostavljanje, a predviđeno je i uspostavljanje specijalnog suda kako bi se ti slučajevi brže procesuirali.

Maksimalno izrečena kazna može biti do 30 godina zatvora i šest udaraca bičem za pravljenje, posedovanje i distribuiranje dečje pornografije.

Samo u 140 od 12.987 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece prijavljenih policiji od 2012. do jula 2016. godine bilo je je presuda.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva da silovatelji ožene svoje žrtve kako bi izbegli krivično gonjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: