Burno na sednici SB: Mađusobne optužbe, Hejli krivi Ruse

Savet bezbednosti UN počeo je vanrednu sednicu posvećenu napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem.

Izvor: Beta

Sreda, 05.04.2017.

17:23

Burno na sednici SB: Mađusobne optužbe, Hejli krivi Ruse
Foto: GettyImages

Rusija je pre početka sednice kao neprihvatljiv okarakterisala nacrt rezolucije, koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija, u kojem se osuđuje napad

"Tekst koji je predstavljen kategorički je neprihvatljiv", rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova i dodala da se u tekstu unapred "određuje krivac".

Francuski predsednik Fransoa Oland je zatražio sankcije protiv sirijskih vlasti, dok je njegov ambasador pri UN Fransoa Delatr na početku sednice rekao da su u Siriji "počinjeni ratni zločini velikih razmera, ratni zločini uz upotrebu hemijskog oružja".

Britanski ambasador Metju Rajkroft je rekao da ako Rusija uloži veto na rezoluciju, to znači "da želi da brani ono što je neodbranjivo".

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli napala je Rusiju, jer nije uspela da obuzda svog saveznika Siriju nakon navodnog hemijskog napada u kojem je poginlo više dece.

"Koliko još dece treba da pogine pre nego što Rusiju bude bilo briga?", pitala je Hejli, preneo je AFP.

Glavni pregovarač sirijske opozicije Mohamed Aluš optužio je danas specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misturu da je lično odgovoran za navodni hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib u kojem je poginulo oko 70 ljudi.

Aluš, vođa sirijske pobunjeničke delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi, rekao je da specijalni predstavnik UN za Siriju Stafan de Mistura mora da "označi" sirijsku vladu kao odgovornu za ubijanje civila, navodeći da ćutanje daje legitimitet njihovoj taktici.

Prema njegovim rečima, jedino pravo rešenje jeste da predsednik Sirije Bašar el Asad zbog korišćenja hemijskog oružja završi na sudu, a ne za pregovaračkim stolom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su avioni sirijskih vlasti pogodili "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska znala za prisustvo tih supstanci pre napada.

U napadu je povređeno 160 osoba, a lekari na mestu napada su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povređeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: