Poništeni izbori na još šest biračkih mesta

Republička izborna komisija (RIK) poništila je glasanje za predsednika Srbije na još šest biračkih mesta, i odlučila da se glasanje na njima ponovi 11. aprila.

Izvor: Beta

Sreda, 05.04.2017.

13:48

Poništeni izbori na još šest biračkih mesta
Foto: Thinkstock

Glasanje je poništeno na po jednom biračkom mestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i u beogradskoj opštini Zvezdara.

Najčešći razlog za ponavljanje glasanja je prisustvo većeg broja glasačkih listića u kutiji od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska.

Na biračkom mestu u opštini Vrbas glasanje se ponavlja jer je jedan birač ubacio u glasačku kutiju dva listića dok će u Topoli glasanje biti ponovljeno zato što je predsednik biračkog odbora dopisao u izvod iz biračkog spiska najmanje jednog birača.

Na Zvezdari će glasanje biti ponovljeno pošto je utvrdjeno da postoji veći broj glasačkih listića koji su primljeni u zapisnik o radu biračkog odbora u odnosu na broj listića koji su primljeni pri otvaranju biračkog mesta.

RIK je odluku o ponavljanju glasanja doneo na osnovu 49 prigovora upućenih po zatvaranju biračkih mesta, od kojih je osam usvojeno.

Komisija je odbila prigovore sa biračkog mesta 163 u Novom Sadu gde je u prostoriji za glasanje bila postavljena kamera koja je snimala birače kako glasaju i sa biračkog mesta 20 u Kuršumliji, gde je član biračkog odbora u alkoholisanom stanju sugerisao biračima kako da glasaju, kao i prigovor zbog toga što glasački listić birača koji je glasao van biračkog mesta nije dostavljen u zapečaćenoj koverti.

RIK je juče poništio izbore na po jednom biračkom mestu u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci, gde će ponovljeno glasanje za predsednika Srbije biti sprovedeno takodje 11. aprila.

Konačne rezultate RIK će saopštiti tek nakon ponovljenih izbora, 96 časova posle zatvaranja biračkih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: