Protestne šetnje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu... FOTO

U nekoliko gradova u Srbiji i danas se održavaju protesti onih koji su, kako navode, nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Utorak, 04.04.2017.

18:32

Protestne šetnje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu... FOTO
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Protest u Beogradu počeo je oko 18 časova ispred zgrade Skupštine Srbije, a u isto vreme mladi su se okupili u kampusu Novosadskog univerziteta i u Nišu, Zrenjaninu, Jagodini...

Protesti su organizovani preko društvenih mreža i nema stranačkih obeležja među okupljenima, uglavnom mladima.

Građani su se okupili na Trgu Nikole Pašića, zatim su prošetali centrom Beograda i ponovo se vratili ispred zgrade Skupštine Srbije.

Okupljeni su se pred kraj protesta probili skoro do ulaza u Dom Skupštine Srbije, a kordon policije sa šlemovima sprečava njihov dalji prolazak, javila je agencija Beta.

Okupljeni su uzvikivali "Koga branite" i "Spustite pendreke", a policija nije reagujovala. Dom Narodne skupštine obezbeđuje kordon oko 30 policajaca, a do ulaza pokušavaju da prodru uglavnom mladići od oko 20 godina.

Protest je završen povicima "Ustala je Srbija, vidimo se sutra!". , javila je Beta.

Tanjug je izvestio da okupljeni tvrde da su izbori bili neregularni, a da neki navode i da nameravaju da se obrate "pozivom predsedniku Srbije da preduzima mere za spasavanje države".

Na početku protesta im dežurni u skupštinskom obezbeđenju nije dozvolio da se megafonom obrate ispred Doma narodne skupštine, što je izazvalo kraću raspravu.

Među okupljenima je bilo i starijih sugrađana, koji su nosili transparente sa natpisom "Deco, penzioneri su sa vama" i uzvikivali "Vučiću pederu", "izlazite napolje", zviždali u pištaljke, lupali u bubnjeve, a neki i u šerpe, javlja Tanjug.

Saobraćaj je bio obustavljen na trasama kojima s u se demonstranti kretali i preusmeravan na okolne ulice, a po prolasku učesnika protesta - otvarale su se ulice za vozila.

Na samom početku protesta u Novom Sadu, prema navodima Bete, bilo je manjih incidenata kada su dvojica mladića vređala studente i pokušala da pocepaju transparent na početku kolone.

Kolona je od kampusa prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gde su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a potom su krenuli ka Trgu slobode u centru Novog Sada.

Saobraćaj je bio zatvoren u ulicama kojima je kolona prolazila.
Foto: B92
I Nišlije, uglavnom studenti, okupili su se u centru grada u znak protesta. Organizovana je protestna šetnja do Narodnog pozorišta i Skupštine grada Niša.

Protestna šetnja održana je i u Zrenjaninu. Građani su se najpre okupili na Trgu Zorana Đinđića, a zatim centrom grada prošetali do Gradske kuće.

Novopazarski studenti i srednjoškolci okupili su se na gradskom trgu u Novom Pazaru preko puta gradske uprave na protestu zbog izbornih rezultata.

Demonstranti su nosili parole "Pazarci, samo jako", "Studiramo, ne kupujemo diplome", "Pokreni se sve u šest" i druge, javio je Tanjug.

Nakon kratkog stajanja na gradskom trgu, oni su prošetali kroz glavnu pešačku zonu noseći transparente i pišteći u pištaljke, a nakon toga i do svojih srednjih škola i fakulteta.
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Više od dvesta Kraljevčana, među kojima je bilo najviše mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca nezadovoljnih izbornim rezultatima na predsedničkim izborima, okupilo se na gradskom trgu u Kraljevu.

Posle glasnog protesta ispred sedišta Srpske napredne stranke (SNS), uz zviždanje i pištaljke, oni su nastavili u povorci po kraljevačkim ulicama.

Protest je prošao bez incidenata, a na ulicama nisu bile primetne pojačane policijske snage.

Nezadovoljni rezultatom predsedničkih izbora i mlađi Jagodinci su protestovali na Skveru omladine, kraj Spomenika ratnicima svih srpskih ratova.
Foto: Tanjug
Oko hiljadu studenata, učenika i građana protestovalo je ispred Skupštine grada Kragujevca.

Okupljeni su svoje nezadovoljstvo izrazili duvanjem u pištaljke i uzvikivanjem "Predsednik nije naš" , "Ua!" , "Vučići lopove!" i "Vučiću, pede*u!".

Posle protesta u pešačkoj zoni učesnici su krenuli u povorci Ulicom Save Kovačevića i Ulicom Zorana Đinđića, do zgrade Uprave grada gde je nastavljen protest

Skup je protekao mirno, bez incidenata, a završen je oko 19.00 na mestu gde je i počeo.

Stotinak građana protestovalo je u centru Leskovca i kroz centralni Trg oslobođenja, skandirajući ; "Lopovi, lopovi!" i "Av, av!", a uzvikivali su i pogrde na račun predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, javila je Beta.

Demonstranti su se zaustavili ispred sedišta Spske napredne stranke i Uprave grada i skandirali, a ispred sedišta Socijalističke partije Srbije su uzvikivali "Bando crvena!".

Rekli su za Betu da protestuju zbog "preizdborne i izborne krađe", kao i "protiv vlasti u celini".

Istovremeno, u susednom Vlasotincu je protestovalo pedesetak građana.

Leskovčani su rekli da će u isto vreme protestovati i sutra uveče.
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Nekoliko stotina mahom mlađih Borana, okupilo se na platou Doma kulture. Okupljeni su duvali u pištaljke, skandirajući "Vučiću ped*ru" i noseći natpise "Nije moj predsednik" i "Drugi krug", javlja Beta.

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, niti se iko obratio prisutnima.

Kolona je potom krenula u protestnu šetnju glavnom gradskom Ulicom Moše Pijade, u kojoj je u jednom trenutku bio zaustavljen saobraćaj.

Policija je ceo skup pratila u civilu i iz prikrajka, i nije zabeležen nijedan incident.

Protesti su juče održani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom toga da u Srbiji svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

"Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata. Zamislite kada bih ja pozvao sve svoje pristalice da idemo da slavimo", rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da "nema vremena" za proteste jer treba da se "radi i bude još marljiviji".

"Onaj ko ima vremena uvek je u redu da protestuje dok je to mirno... i nadam se da se neće videti neodgovornost nekih političara koji su ranije pozivali na nasilje, a sve dok neko izražava da li je za ili ne, dok je to na vikanju... to je sve okej", rekao je Vučić.

I predsednički kandidati Saša Janković, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Boško Obradović oglasili su se povodom protesta. Opširnije - OVDE.

Mladi su u ponedeljak protestovali više od tri sata na glavnim gradskim ulicama i poručili da nastavljaju i danas, na Dan studenata, 4. april.

Još nisu poznati organizatori protesta, a juče se zvanično niko nije obraćao na protestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: