Ko je Trampov prvi ambasador?

Dejvid Fridman zvanično je postao novi ambasador SAD u Izraelu nakon što je položio zakletvu pred američkim potpredsednikom Majkom Pensom.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

09:50

Ko je Trampov prvi ambasador?
Getty Images

Fridman je ujedno prvi ambasador predsednika Donalda Trampa, navodi agencija Asošijeted pres (AP). Pens je uoči inauguracije Fridmana ponovio podršku Trampove administracije Izraelu, rekavši da će "pod rukovodstvom predsednika Trampa SAD uvek biti veran prijatelj" toj zemlji. On je ocenio da je novi izaslanik "rođen za taj posao", preneli su izraelski mediji.

"Predsednik SAD je doživotni prijatelj Izraela i jevrejskog naroda i pod njegovim rukovodstvom svet će znati, ako ništa drugo, da: Amerika stoji uz Izrael", rekao je Pens. On je objasnio da je odluka da se bivši Trampov advokat za bankrot postavi na osetljiv diplomatski položaj "jedan od najjasnijih znakova posvećenosti predsednika državi Izrael i jevrejskom narodu".

Fridmanovoj nominaciji se suprotstavila Demokratska partija i neke jevrejske organizacije, između ostalog zbog čitavog niza ranijih kontroverznih izjava.

On je, međutim, prilikom polaganja zakletve zauzeo diplomatski i neutralan stav, naglasivši da je prvi dobio potvrdu Senata SAD među ambasadorima koje je nominovao Tramp i da to pokazuje da "administracija Tramp-Pens daje prioritet neraskidivoj vezi s državom Izrael". Fridman, sin ortodoksnog rabina, bio je jedan od glavnih izaslanika Trampa u jevrejskoj zajednici za vreme predsedničke kampanje i izraelski mediji podsećaju da se na osnovu izjava koje je davao i kolumni koje je objavio pozicionirao na ultradesnicu na izraelskoj političkoj mapi.

Govorio je da SAD ne bi trebalo da nameću nikakva rešenja Izraelu i da binacionalna država ne bi bila tragedija, tvrdeći da se uveliko preteruje u broju Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali i da oni ne predstavljaju pretnju jevrejskoj većini.Takođe je dovodio u pitanje široko rasprostranjeno mišljenje da je izgradnja javrejskih naselja na okupiranim teritorijama ilegalna i protivio se zabrani širenja jevrejskih naselja na Zapdnoj obali i u istočnom Jerusalimu, posebno onih koji će biti deo mogućeg budećeg dogovora o razmeni teritorija.

Fridmanovoj nominaciji protivile su se liberalne jevrejske organizcije u SAD, uključujući Džej strit (Jstreet) i Reformski pokret. On je jednom Ligu za borbu protiv kleveta označio "moronima" zbog zabrinutosti za nagoveštaje antisemitizma u Trampovim govorima i takođe pristalice Džej strita označio gorim od kapoa, aludirajući na Jevreje koji su bili čuvari u nacističkim logorima. Bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu optužio je za antisemtizam.

Republikanski poslanici su, međutim, odbacili su žalbe demokrata da Fridman nema temperament da predstavlja SAD u zemlji koja je ključan saveznik SAD na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: