"Ne damo se Špancima, ostajemo bliski Britaniji"

Šef uprave Gibraltara Fabijan Pikardo je rekao da će se tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU suprotstaviti Španiji da stekne veću kontrolu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.03.2017.

09:09

Getty Images

"Pitanje našeg suvereniteta nije u igri. Nećemo biti ničiji pion u Bregzitu, niti žrtva Bregzita", rekao je Pikardo u Parlamentu Gibraltara, teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, na severnoj strani Gibraltarskog prolaza koji spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbija zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što dovodi do trvenja u odnosima tih dveju zemalja.

Pikardo je rekao da se nada da će Gibraltar imati koristi od trgovinskih sporazuma koje Velika Britanija očekuje da sklopi sa drugim državama sveta, uključujući SAD.

Gibraltar ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na prošlogodišnjem referendumu o "Bregzitu" glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

Britanska premijerka Tereza Mej je danas zvanično pokrenula proces pregovora o uslovima istupanja Velike Britanije iz Evropske unije. Procenjuje se da bi ti pregovori mogli trajati dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: