Tači: Ako Srbi u nedogled budu blokirali...

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su institucije Kosova spremne da s predstavnicima kosovskih Srba razgovaraju o ustavnim promenama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.03.2017.

17:22

Tači: Ako Srbi u nedogled budu blokirali...
Foto: Gettyimages

Te promene su preduslov za formiranje Vojske Kosova.

Tači je, međutim, rekao da su zakonske izmene ponovo realna mogućnost, ukoliko Srbi budu u nedogled blokirali transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da ideja o formiranju Oružanih snaga Kosova nije današnja, već je deo projekta bezbednosnog sektora Kosova.

"Za formiranje Oružanih snaga Kosova, mi kao Kosovo imamo potpunu saglasnost SAD i NATO još od početka 2014. Ja sam se sastao sa (zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom) Hojtom Jiom i ambasadorom (SAD na Kosovu Gregom) Delavijem, i ono što je važno jeste da imamo isti cilj - da Kosovo ima svoje oružane snage, da to bude postepeni, sveobuhvatni proces, uz prisustvo svih zajednica, uključujući i Srbe", kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da su Srbi i drugi pripadnici manjina i sada deo Bezbednosnih snaga Kosova, ali da je potrebna veća aktivnost da bi Kosovo imalo multietničke oružane snage, zasnovane na NATO standardima.

"U potpunosti smo saglasni da se taj proces obavi putem ustavnih promena. Preostalo vreme je nova mogućnost, naročito nakon povratka Srpske liste u institucije Kosova, da sa njima razgovaramo i da ponovo čujemo njihove zabrinutosti što ozbiljnije, kao i njihovu volju, a kako bi svi bili deo ovog procesa unutar zemlje, u partnerstvu s međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD i NATO", kazao je Tači i dodao da su institucije spremne da se ovo pitanje reši izmenama Ustava Kosova.

"Narednih dana i nedelja razgovaraćemo sa srpskom zajednicom, sa Srpskom listom, ali i sa svim ostalim zajednicama, kako bi to bio dobro organizovan i koordinisan proces. Ne verujem da iko može u nedogled da se buni protiv prava kosovskih institucija da osnuju vojsku, ili da pokuša da stavi veto, jer niko nema pravo na veto", kazao je Tači.

Tači je rekao da želi vojsku kako bi Kosovo bilo integrisano u NATO, a ne izolovano.

On je rekao da do sada nije dobio informacije o razlozima zbog kojih se kosovski Srbi protive pretvaranju BSK u Oružane snage Kosova.

"Srbi, realno, do sada nisu predstavili neku platformu na osnovu koje bi mogli da se uključe u ovaj proces, ili dali neku ideju, osim odbijanja koje je bilo ubrzano, ohrabreno i naručeno iz Beograda", rekao je Tači.

On je rekao da "ne želi da veruje da će sada, nakon povratka u institucije (Srbi) i dalje odbacivati ovo pitanje. Shvatiće da formiranje Oružanih snaga Kosova nije upereno protiv bilo koga, već će biti na usluzi svih građana, bez etničkih razlika".

"Narednih dana i nedelja očekujem sastanak s njima kako bismo iskreno i odgovorno razgovarali da u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima krenemo napred", kazao je kosovski predsednik.

Tači je rekao da će Kosovo biti "veoma ozbiljno" u tom procesu, koji će se uspešno okončati i da će se Vojska Kosova "sigurno formirati, uz očuvanje partnerstva s međunarodnom zajednicom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: