"Ustaše su hajduci, a komunisti su gori"

Univerzitetski profesor Ivo Banac održao je predavanje u Požeškoj biskupiji i tom prilikom poručio da su ustaše hajduci, a komunisti gori od ustaša.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2017.

16:51

Foto: Tanjug

U predavanju na temu "Da nijedan duh ne luta svetom: hrvatske podele i pomirenja", Banac je rekao da je "ustaštvo delom predmoderni pokret jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta i ne može se poistovetiti s modernim fašističkim pokretima u Italiji i Nemačkoj".

"Ustaštvo se uvek potenciralo u političke svrhe i koristilo se kao argument protiv bilo kakve hrvatske nezavisnosti i same pomisli da Hrvati stvore samostalnu državu", rekao je Banac, objavljeno na sajtu Hrvatske biskupije.

Portal Index.hr primećuje da Banac uopšte ne problematizuje NDH, rasne zakone koji su doveli do masovnih deportacija i ubistava i potpunu podložnost fašističkoj Italiji i Nemačkoj, kao ni činjenicu da su ustaše veliki deo teritorije na kojoj žive Hrvati dali Italiji, koja je tamo nesmetano vršila zločine i represiju.

Naprotiv, navodi se, za Banca događaji u Drugom svetskom ratu, koje baš i ne precizira, samo su i isključivo odraz nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra.

"Iskustvo nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra pripremilo je teren za velike obračune na prostoru Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Ustvrdio je da je postojanje ustaštva ostavilo velike posledice za odnose među državama nekadašnje Jugoslavije sve do danas, naglasivši da je ustaški režim trajao vrlo kratko u odnosu na komunistički režim, koji je Hrvatskoj i Hrvatima prouzročio puno veću štetu", piše na stranicama biskupije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: