Agencija nema direktora, a nema ko ni da ga bira

Osim što nema direktora - još od decembra, Agencija za borbu protiv korupcije uskoro će imati i nepotpun odbor.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

18:36

Agencija nema direktora, a nema ko ni da ga bira
Foto: Thinkstock

U njemu će ostati samo dva člana kojima nije istekao mandat.

Dok se upražnjena mesta u Odboru ne popune, neće biti moguć izbor direktora, čiji je izbor već jednom propao.

Prvi dani aprila označiće i kraj mandata za četvoro članova Odbora.

Umesto imenovanja članova Odbora, predlozi novinarskih udruženja, poverenika i zaštitnika građana još su u skupštinskoj proceduri. Odbor od 8. aprila ostaje sa samo dva člana i oni ne mogu da donose odluke.

“Ne možemo donositi odluke preko noći, naprosto to što nama ističe mandat jedna stvar, a uraditi nešto na brzinu i dovesti u poziciju i kandidata koji bi bio izabran i sam ugled institucije, nezavisno ko sedeo, moramo voditi računa o instituciji”, rekao je Božo Drašković iz Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

To što Agencija ima vršioca dužnosti, a ne direktora, i što će ostati bez većine članova Odbora čiji je posao upravo kontrola rada direktora, krivica je Skupštine Srbije, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

“Postojala je mogućnost da odbor bude potpuniji i kompletniji i možda bi u tom slučaju već se dogodilo da direktor bude izabran na jednom od ova dva konkursa koji su propali. Drugi aspekt priče je rad agencije u toku kampanje. Agencija ima svoje službe, suštinski ima dužnosti i niko od njih nije oslobođen odgovornosti da obavi svoj deo posla”, naveo je Nemanja Nenadić iz “Transparentnost Srbije”.

Problem što agencija radi u nepotpunom sastavu desio se u najnezgodinijem trenutku, tokom kampanje za predsedničke izbore.

“Agencija funkcioniše i funkcioniše do 8, službe funkcionišu, kontrola fiinansiranja političkih partija tamo ima preko 70-80 zaposlenih pravnika. Agencija funkcioniše, ima vršioca dužnosti direktora”, dodao je Drašković.

Tek nakon što se poslanici vrate u klupe i izaberu članove Odbora Agencije nastaviće se izbor za direktora. Od 21 prijavljenog na drugom konkursu, do sada su odbačene tri kandidature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: