Komitet UN Srbiji: Imenujte tužioca za ratne zločine

Komitet UN za ljudska prava preporučio je Srbiji da bez odlaganja izabere tužioca za ratne zločine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2017.

21:44

Komitet UN Srbiji: Imenujte tužioca za ratne zločine

Osim toga, oni traže da tužiocu obezbede nezavisnost, te da procesuira ratne zločine, utvrdi sudbinu nestalih i obešteti žrtve, saopštio je Fond za humanitarmo pravo.

Radi otklanjanja identifikovanih nedostataka, Komitet je preporučio Srbiji da istraži sve nerešene slučajeve nestalih osoba kako bi se utvrdila njihova sudbina i pronašli posmrtni ostaci, te da njihove porodice informiše o ishodu istraga.

Takođe Srbija bi, kako preporučuje Komitet, trebalo da procesuira sve počinioce ratnih zločina, uključujući srednje i visoko rangirane zvaničnike, izmeni Zakon o civilnim invalidima rata i Zakonik o krivičnom postupku kako bi se proširila definicija žrtve i oštećenih u postupku.

U saopštenju FHP se dodaje da je Komitet preporučio Srbiji i da svim žrtvama prisilnih nestanaka omogući ostvarivanje prava na reparacije u skladu sa standardima ljudskih prava i bez odlaganja imenuje novog glavnog tužioca za ratne zločine, kome treba da osigura nezavisnost.

Kao pozitivne pomake Komitet je naveo ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka (2011) i potpisivanje Protokola sa Bosnom i Hercegovinom o saradnji u potrazi za nestalim osobama (2015).

Komitet je, kako navodi FHP nakon sastanka 23. marta ukazao pored ostalog na pomenute nedostatke, a kao problematične oblasti Komitet je identifikovao i prava i položaj Roma, LGBT i osoba sa invaliditetom, žena, dece, izbeglica i azilanata, žrtava trgovine ljudima i prisilnog rada, kao i žrtava zločina koji su počinjeni u kontekstu oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: