Britanija će napustiti i Evropol?

Velika Britanija verovatno će napustiti Evropsku policijsku službu (Evropol) nakon izlaska iz Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2017.

21:29

Britanija će napustiti i Evropol?
Foto: Gettyimages

Britanija bi mogla i da zadrži za sebe svoje informacije, ukoliko se u budućnosti ne postigne dogovor o bezbednosti sa Unijom, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Ember Rad.

Nakon što je britanska premijerka Tereza Mej danas zvanično pokrenula proceduru izlaska Britanije iz EU, Rad je upozorila da bi neuspeh u postizanju sporazuma o bezbednosti oslabio saradnju u borbi protiv kriminala i terorizma.

"Sporazum je u interesu obe strane, i bezbednost nije pitanje o kojem će se trgovati", poručila je Rad, prenosi Rojters.

Iako je rekla da Britanija verovatno neće više biti članica Evropola, britanska ministarka naglasila je da je namera Britanije da se postignu dogovori koji će obezbediti "iste bezbednosne koristi" koje dve strane trenutno imaju.

Britanija je jedna od tri najveća korisnika podataka Evropola, dok evropske države takođe imaju koristi od informacija Velike Britanije iz njenog obaveštajnog saveza sa SAD, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom, napominje britanska agencija.

"Mi najviše doprinosimo Evropolu, tako da ukoliko napustimo Evropol, onda ćemo naše informacije, prema zakonu, zadržati za sebe", rekla je Rad.

Britanski bezbednosni zvaničnici i šefovi policija ranije su upozoravali na opasnosti izlaska Britanije iz Evropola i napuštanja sporazuma o evropskom nalogu za hapšenje, kojim se od svih vlada EU zahteva da uhapse osumnjičenog za kojim je potragu pokrenula neka od zemalja članica tog bloka, podseća britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: