Ankete: Makron favorit i u prvom i u drugom krugu

Francuski centristički kandidat za predsednika Emanuel Makron izbio bi u vrh u prvom krugu izbora koji će biti održan 23. aprila.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2017.

20:42

Ankete: Makron favorit i u prvom i u drugom krugu
Foto: Gettyimages

U drugom krugu, zakazanom za 7. maj, pobedio bi liderku krajnje desnice Marin le Pen, pokazaju danas objavljeni rezultati najnovije ankete.

Makron, popularni nezavisni predsednički kandidat koji je bio na funkciji ministra ekonomije pod mandatom predsednika Fransoa Olanda, dobio bio 25,5 odsto glasova u prvom krugu, dok bi Le Penovoj pripalo 24 odsto glasova, prema rezultatima istraživanja instituta "Elab" za televiziju BFM, prenosi Rojters.

I Makron i Le Penova sada imaju za 0,5 odsto glasova manje nego pre nedelju dana, kada je poslednji put sprovedena anketa, saopštio je taj institut za istraživanje javnog mnjenja.

Prema najnovijem istraživanju, broj glasova koje bi dobio konzervativni kandidat Fransoa Fijon porastao je sa 17 na 18 odsto, što je inače prvi porast naklonosti birača prema njemu otkako se našao u središtu skandala zbog toga što je članovima svoje porodice obezbedio praktično nepostojeće poslove plaćane iz državne kase.

Ipak, to nije dovoljno da bi se Fijon našao u drugom krugu glasanja, gde će se, sudeći po anketama, Makron najverovatnije suočiti s Le Penovom, pri čemu bi njemu pripalo čak 63 odsto glasova, dok bi za nju glasalo 37 odsto birača.

Anketa, sprovedena 28. i 29. marta, pokazala je i da levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon sada uživa veću naklonost glasača i da bi u prvom krugu osvojio 15 odsto glasova, što je za procenat i po više nego prošle nedelje.

S druge strane, socijalističkom kandidatu Benoa Amonu je opala popularnost, pokazuje najnovija anketa, pa bi on osvojio 10 odsto glasova, dok je prema prethodnoj anketi njemu naklonost izrazilo 11,5 odsto ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: