Tusk Britaniji: Ovo nije srećan dan, već nam nedostajete

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da "danas nije srećan dan" pošto mu je u Briselu uručeno pismo britanske premijerke Tereze Mej.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

14:17

Tusk Britaniji: Ovo nije srećan dan, već nam nedostajete
Foto: GettyImages

Time je i zvanično pokrenuta procedura Bregzita.

"Već nam nedostajete", rekao je Tusk ubrzo pošto mu je britanski ambasador pri EU predao pismo premijerke Mej u kome se traži pokretanje člana 50 Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije.

On je rekao da je najavljeni izlazak Velike Britanije načinio zajednicu od 27 država "odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije" u tome da pregovori koji su pred njima budu uspešni.

"Nema ništa da se osvoji ovim procesom. Naš cilj je jasan, minimizirati cenu za građane, firme i zemlje članice EU", rekao je Tusk i dodao da Unija ima sredstva da to ostvari.

U saopštenju koje je povodom britanske notifikacije o pokretanju izlaska iz EU izdao Evropski savet navodi se da žale što će Velika Britanija napustiti EU ali da su spremni za proces koji "će sad morati da slede".

"U ovim pregovorima Unija će delovati kao jedno i čuvati svoje interese. Naš prvi prioritet biće da svedemo na minimu neizvesnost izazvanu odlukom Velike Britanije za naše građane, firme i zemlje članice. Prema tome počećemo koncentracijom na sve ključne aranžmane za uredan izlazak", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će pristupiti pregovorima konstruktivno i da će nastojati da se postigne konačan sporazum, kao i da se nadaju da će u budućnosti imati Veliku Britaniju kao bliskog partnera.

Tusk je sazvao sastanak Evropskog saveta za sutra, na kome neće učestvovati Velika Britanija.

Pismo britanske premijerke Tereze Mej napisano je na šest strana i njime je pokrenut član 50 Lisabonskog ugovora nakon 44 godina članstva, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU.

Pročitajte još:

Istorijski dan za EU: VB "izlazak iz kola" košta €60 mlrd?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: