Dačić: Cilj Srbije - punopravno članstvo u EU što pre

Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU u što skorijem periodu, izjavio j prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2017.

14:35

Dačić: Cilj Srbije - punopravno članstvo u EU što pre
Foto: Tanjug, arhiva

Dačić je je zahvalio Luksemburgu na kontinuiranoj podrški evropskim integracijama Srbije.

"Naši ciljevi su nepromenjeni bez obzira na aktuelne rasprave u EU', rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom.

Dačić je rekao da je premijer Aleksandar Vučić preneo Aselbornu da će Srbija nastaviti svoj put ka EU i da će nastaviti da bude faktor mira i stabilnosti, i pored svih izazova i problema u regionu.

Kaže da je Luksemburg poslednjih godina bio na našoj strani kada je reč o poglavljima i ubrzanju pristupnih pregovora, ali da dve zemlje imaju različito stanovište po pitanju Kosova i Metohije, te da će Beograd aktivno učestvovati u dijalogu sa Prištinom.

Aselborn je rekao da je razumeo osetljivost Beograda za pitanje KiM, navodeći da niko ne želi da "povredi" Srbiju nego da pomogne u nastavku dijaloga i nalaženju rešenja u saradnji sa Srbijom.

Navodeći da njegova poseta posebna jer dolazi uoči predsedničkih izbora u Srbiji, Aselborn je naveo i da premijer Aleksadar Vučić, sa kojim je ranijen razgovarao sat vremena, i Ivica Dačić vide budućnost Srbije u EU.

Govoreći o migrantima, Aselbor je rekao je da je čudno da neke članice EU prihvataju mali broj migranata, u nekim državama članicima ih i nema, dok je u Srbiji 8.000 izbeglica, te da će se sa Fronteksom i novcem EU pomoći u cilju nalaženja rešenja za taj problem

Aselborn je odgovarao i na pitanja o Bregzitu, njegovom uticaju na proces proširenja EU i zabrinutosti zemalja regiona.

Govoreći o saradnji dve zemlje, Dačić je rekao da se Srbija zalaže za bolju i širu saradnju sa Luksemburgom na svim poljima, navodeći da bi ekonomska saradnja trebalo da bude još veća.

Spoljnotrgovinska razmena sa Luksemburgom iznosi 30 miliona evra, kaže Dačić i dodaje da je u poslednjih nekoliko godina priliv investicija iz Luksemburga u Srbiju bio 1,5 milijardi evra, uključujući i Delez, te da je uspostavljena dobra saradnja privrednih komora dve zemlje.

Dačić je rekao da je u Lukesemburgu pre pet godina bilo 900 azilanata iz Srbije, a da ih je sada 150 što je, dodaje, za Luksemburg i dalje veliki broj, te da će se dalje raditi na njegovom smanjivanju.

Poruka Aselborna za Srbe koji planiraju da sa prodicom traže azil u Luksemburgu je da to ne čine, jer je, kaže, pozitivan rezultat te procedure nemoguć, te da su procedure kraće nego ranije.

Naveo je da više od 3.000 Srba legalno živi u Luksemburgu i da su Srbi dobrodošli u tu zemlju u kojoj, kaže, 47 odsto stanovništva nisu Luksemburžani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: