Čanak: Pozvaću stranke na promenu Ustava

Predsednički kandidat LSV Nenad Čanak saopštio je da se zalaže za promenu Ustavu.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

10:36

Čanak: Pozvaću stranke na promenu Ustava
Foto: Tanjug, arhiva

Kako navodi, Ustav je donet bez javne rasprave i guši autonomiju Vojvodine i sve druge krajeve Srbije, jer centralizuje zemlju.

Deset godina ovaj Ustav koči i sapliće Srbiju da se suoči sa sobom, reši probleme i ubrza put ka Evropskoj uniji, naveo je Čanak u saopštenju dostavljenom medijima.

Čanak kaže da 10 godina ovaj ustav "hrani mitomaniju iz političke kuhinje Koštunice i Miloševića o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora".

"Pored LDP i LSV koje su zajedno protestovale ispred Narodne skupštine protiv donošenja ovakvog Ustava, a zatim i vodile antireferendumsku kampanju, u poslednje vreme sve je više stranaka koje se zalažu za njegovu promenu iz najrazličitijih razloga", navodi se u saopštenju.

Zato će, poručio je Čanak, pozvati i sve da se u parlamentu ujedine u zahtevu da Ustav bude promenjen.

"Danas, kao i u proteklih deset godina, mogu da kažem isto: Ustav je loš, donet je bez javne rasprave, guši autonomiju Vojvodine i guši sve druge krajeve Srbije jer centralizuje zemlju. Ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i pismo, a u Vojvodini su, recimo, u službenoj upotrebi šest jezika", naveo je Čanak.

Napominje da je aktuelni Ustav u suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova.

"I krajnje je vreme da se menja", naveo je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: