Preminuo borac protiv aparthejda Ahmed Katrada

Borac protiv aparthejda u Južnoj Africi Ahmed Katrada, koji je 26 godina proveo u zatvoru, mnoge od njih s Nelsonom Mandelom, umro je u 88 godini.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

08:28

Preminuo borac protiv aparthejda Ahmed Katrada

Katradina fondacija saopštila je da je umro pošto je ranije ovog meseca primljen u bolnicu zbog krvnog ugruška u mozgu.

Katrada je rođen 21. avgusta 1929. godine u malom gradu na severozapadu Južne Afrike, kao dete indijskih imigranata.

Veoma mlad se uključio u borbu protiv aparthejda, a uhapšen je u julu 1963. godine u predgrađu Rivonije, gde se sastajao s drugim aktivistima. Osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, zajedno s još sedam ljudi, uključujući Mandelu, zbog sabotaže protiv vladajuće bele manjine.

Pušten je iz zatvora 1989, kada je imao 60 godina. Po izlasku iz zatvora postao je poslanik, a nedavno je oštro kritikovao predsednika Džejkoba Zumu i vladu.

"Keti je bio inspiracija za milione u različitim delovima sveta. Ovo je veliki gubitak za Afrički nacionalni kongres (vladajuća partija), širi oslobodilački pokret i celu Južnu Afriku", izjavio je direktor Fondacije Ahmed Katrada Nišan Balton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: