Nema dokaza da je napadač iz Londona povezan sa ID

Britanska policija nije pronašla dokaz da je Halid Masud, koji je ubio četiri osobe kod britanskog parlamenta, imao bilo kakve veze sa ID ili sa Al Kaidom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.03.2017.

20:44

Nema dokaza da je napadač iz Londona povezan sa ID
Foto: Tanjug, arhiva

Policija je istakla da se on sigurno interesovao za džihad.

Nil Basu, visoki nacionalni koordinaror za antiterorističku policiju, rekao je da nema dokaza da je Masud radikalizovan u zatvoru 2003. i da su nagoveštaji o tome "čisto spekulisanje", prenosi Rojters.

"Njegova napadačka metoda je, izgleda, zasnovana na niskoj sofisticiranosti, niskoj tehnologiji, jeftinim tehnologijama u pokušaju imitiranja drugih napada i na ođeku retorike lidera ID kad je reč o metodologiji i napadima na policiju i civile, ali u ovoj fazi nemamo dokaz da je razgovarao o tome sa drugima", rekao je Basu.

Halid Masud (52), koji je prošle srede pregazio pešake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je ranije britanska policija.

Masud je bio poznat po "brojnim pseudonimima" i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju, a Bi-Bi-Si je objavio da je on rođen kao Ejdrijen Elms.

Inače, odgovornost za prošlonedeljni napad na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta preuzela je Islamska država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: