Koreja: Tužioci traže nalog za hapšenje bivše predsednice

Južnokorejski tužioci zatražili su nalog za hapšenje smenjene predsednice Park Geun-hje, nakon saslušanja zbog umešanosti u korupcionaški skandal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

09:21

Koreja: Tužioci traže nalog za hapšenje bivše predsednice
Foto: GettyImages

Tužioci su pre nedelju dana 14 sati ispitivali Park zbog sumnje da je umešana u iznuđivanje novca od kompanija u zamenu za usluge i da je bliskoj prijateljici dozvoljavala da tajno upravlja državnim poslovima.

Okružni sud u Seulu nije bio dostupan za komentar, navodi agencija AP. Očekuje se da će sud pozvati Park na ispitivanje pre donošenja odluke o izdavanju naloga za hapšenje.

Hapšenje je sledeći korak pre nego što Park bude formalno optužena za krivična dela kao što su iznuda, uzimanje mita i zloupotreba položaja, a prema zakonima u Južnoj Koreji, samo zbog eventualne presude za uzimanje mita suočava se s doživotnom kaznom.

Ustavni sud doneo je 10. marta odluku o opozivu Park Geun-hje, a ona je dva dana kasnije napustila predsedničku palatu u Seulu.

Park Geun-hje se uzdigla na talasu konzervativne nostalgije za njenim pokojnim ocem diktatorom i pobedila na izborima 2012, a njen opoziv pokrenut je nakon što su milioni demonstranata počeli da izlaze na ulice i da traže njeno smenjivanje zbog navoda o korupciji.

Južna Koreja organizovaće predsedničke izbore do maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: