Zeri: Na Kosovu uskoro vanredni parlamentarni izbori?

Na Kosovu bi uskoro mogli da budu održani vanredni parlamentarni izbori, a na to ukazuje više stvari, piše prištinski dnevnik "Zeri".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.03.2017.

14:55

Default images
Foto: GettyImages

Kako navode, to pokazuje i intenzivna aktivnost političkih partija na terenu i činjenica da ne kriju ambicije za osvajanje najviših funkcija.

List piše da je Demokratska partija Kosova (DPK) već odlučila da za premijera kandiduje lidera stranke i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija.

I opozicione stranke se zalažu za vanredne parlamentarne izbore. Protiv izbora u ovom trenutku je jedino Demokratski savez Kosova (DSK), piše "Zeri".

Zamenik predsednika DPK Džavit Haliti je za dnevnik izjavio da ne isključuje izbore, ali da još nema dogovora između stranaka. "Izbori mogu biti organizovani na osnovu dogovora političkih stranaka, ali toga još nema", kazao je Haliti.

S druge strane, Bajram Gecaj, savetnik premijera Ise Mustafe, lidera DSK, rekao je da nema izbora.

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje izjavili su da ne čeznu za izborima, ali da bi bili srećni kada bi sada bili održani. U međuvremenu, šef poslaničkog kluba Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao je da bi u što kraćem roku trebalo organizovati izbore na Kosovu.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je da se u javnom mnjenju stvara pogrešna percepcija o izborima. "Ovo odgovara elitama i liderima kako bi zadržali pažnju građana. Ne vidim razlog za vanredne izbore jer se približavaju redovni izbori, a ne postoje podele i neslaganja između koalicionih partnera u vezi sa glavnih pitanja", rekao je on.

Prištinski mediji su prethodnih dana pisali da i predstavnici zemalja velike petorke ne podržavaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Agencija Beta iz stranaka na vlasti saznaje da u DPK ozbiljno planiraju održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i da je rok za održavanje druga polovina maja ove godine.

U slučaju prevremenih izbora, prema Ustavu Kosova, rok za njihovo zakazivanje je 45 dana od trenutka kada padne vlada ili se postigne dogovor o izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: