Pitanje "migova" je rešeno, sada je to "tehnička stvar"

Rokovi predaje šest aviona MIG-29 i druge vojne tehnike u okviru vojno-tehničke pomoći Srbiji su tehničko pitanje, kaže ruski ambasador u Beogradu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.03.2017.

12:20

Pitanje
Foto: Getty Images

Ambasador Aleksandar Čepurin je rekao da je "što se tiče aviona sve u redu" i da veruje da će sva tehnička pitanja uskoro biti rešena.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji danas u Moskvi treba da se sastane s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, najavio je da će s ruskim zvaničnicima razgovarati i o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

"Očekujemo uskoro finalizaciju jednog dela te saradnje. Nama ne treba samo policijska zaštita neba, zato ćemo razgovarati o nabavci protivavionskih sistema, verovatno sistema Buk", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je predstojeći razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju.

"Osećam se ponosno kada u takvim susretima zastupam interese svog naroda", rekao je Vučić za RTS iz Moskve.

On je dodao da takvi susreti, predstavnika jedne male zemlje kao što je Srbija sa svetskim liderima, predstavljaju izazov ali i veliku stvar za našu zemlju.

Ovo će biti deseti susret Vučića i Putina a, premijer sam kaže da česti susreti potvrđuju dobre odnose između dve zemlje.

"Trudimo se da nađemo nove moduse za više oblike saradnje", rekao je Vučić, navodeći da se to pre svega odnosi na ekonomsku saradnju.

Govoreći više o vojnotehničkoj saradnji premijer je precizirao da je u pitanju šest migova 29 kao i 30 borbenih vozila i 30 "ojačanih tenkova" i da će Putin tokom dana možda potpisati Ukaz o vojnotehničkoj saradnji ili Ukaz o poklonu.

"Svejedno, to je pitanje od nekoliko dana ili meseci", rekao je Vučić.

On je rekao da će razgovarati i o trupnim sistemima BUK - ako bi moglo M3, a to su i protitivoklopna, protivhelikopterska i protivavavionska oruđa, pa čak i antibalistička.

"Naša jeste ideja da razgovaramo i o sistemima S300" , rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: