DW: Ništa novo u Rimu, nema rešenja o budućnosti EU

U Rimu je 25. marta 1957. godine osnovana Evropska ekonomska zajednica, a 27 zemalja članica je u subotu proslavilo 60. godišnjicu Rimskih sporazuma.

Izvor: Dojèe vele

Nedelja, 26.03.2017.

11:52

DW: Ništa novo u Rimu, nema rešenja o budućnosti EU
Tanjug

Međutim, Evropska unija je u krizi i potrebni su joj novi impulsi, piše Dojče vele.

Uprkos Bregzitu, izbegličkoj krizi, različitih brzina razvoja i politike u državama poput Mađarske i Poljske, šefovi država i vlada zemalja članica EU su optimistični. Na početku svečanosti su potpisali zajedničku deklaraciju.

„Biće obeležen i 100. rođendan EU", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker po dolasku u Rim.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je pozvao 27 zemalja članica EU da preuzmu vodeću ulogu: „Dokažite danas da ste vođe Evrope, da se možete brinuti o velikom nasleđu koje smo pre 60 godina dobili od heroja evropskog jedinstva".

Zajednički angažman

Austrijski kancelar Kristijan Kern je zatražio više zajedničkog angažmana: „Sami nemamo nikakve perspektive. Evropa će biti jaka samo onda ako sve zemlje zajedno deluju. Mora postojati solidarna zajednica". Litvanska predsednica Dalia Gribauskaite je optimista: „Evropa je uvek bila izložena izazovima. Ali, uvek je preživljavala i trajaće zauvek".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je kao i uvek bila pragmatična i podsetila na teške zadatke koji se nalaze pred EU. Ona je pozvala sve zemlje članice da zajedno reše izbegličku krizu. „ Evropa mora pronaći zajedničko rešenje", izjavila je kancelarka u intervjuu za italijansku televiziju. U jednoj solidarnoj zajednici svako mora dati doprinos u okviru svojih mogućnosti.

Rimska deklaracija ne sadrži konkretna rešenja o budućem uređenju EU. Cilj je demonstrirati jedinstvo i odlučnost za dalju izgradnju EU. U Rimu zapravo počinje proces konsultacija oko budućnosti Evropske unije, koji bi trebalo da se završi krajem ove godine, nakon što budu poznati ishodi na predsedničkim izborima u Francuskoj, te parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

Poljska je u četvrtak zapretila da neće potpisati zajedničku deklaraciju u Rimu, ali se na kraju ipak predomislila. „Poljski zahtevi su ispunjeni", izjavila je poljska premijerka Beata Šidlo još pre polaska u Rim. Poljska se inače usprotivila Evropi različitih brzina za koju se zalažu Nemačka i Francuska.

Nakon referenduma u Velikoj Britaniji na kojem se većina izjasnila za izlazak velike Britanije iz EU, britanska premijerka Tereza Mej nije prisutna na svečanostima EU. Mere bezbednosti u Rimu su podignute na najviši nivo. Na demonstracijama i skupovima koje organizuju protivnici EU, očekuje se i do 30.000 ljudi.

Šefove država i vlada zemalja članica EU je u petak primio papa Franja. Papa ih je tom prilikom pozvao na solidarnost i osudio zatvaranja u sopstvene granice kako bi se odbranili od onih koji traže bolju budućnost za sebe i svoje bližnje.

Rimskim ugovorima su 1957. godine udareni temelji današnje EU. Zemlje potpisnice Rimskih sporazuma su: Nemačka, Francuska, Italija i zemlje Beneluksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: