Šta piše u Deklaraciji "nove Evropske unije"?

Čelnici 27 članica EU potpisali su u Rimu Deklaraciju u kojoj, uprkos "nezabeleženim izazovima, globalnim i domaćim", ističu odlučnost za dalju izgradnju EU.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.03.2017.

09:32

Šta piše u Deklaraciji
Getty Images

Oni navode da ona "ostaje otvorena za one evropske zemlje koje, kako se navodi, poštuju vrednosti EU i odlučne su da ih sprovode.

Hina prenosi da su u deklaraciji pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrednosti, a daju se obrisi smera u kojem bi EU trebalo da ide u narednih deset godina.

"Mi, čelnici 27 država članica i institucija EU, ponosni smo na postignuća Evropske unije: izgradnja Evropske unije je hrabar i dalekovidan pothvat. Pre 60 godina, oporavljajući se od tragedije dva svetska rata, odlučili smo da se udružimo i ponovo izgradimo naš kontinent iz pepela", piše u deklaraciji.

U njoj se konstatuje da je izgrađena "jedinstvena Unija sa zajedničkim institucijama i snažnim vrednostima, zajednicu mira, slobode, demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona, velika privredna sila sa neuporedivi nivoima socijalne zaštite i blagostanja".

"Evropska unija počela je kao san nekolicine, postala je nada mnogih. Evropa je ponovo postala jedinstvena. Danas smo ujedinjeni i jači: stotine miliona ljudi širom Evrope uživa u životu u proširenoj Uniji koja je prevladala stare podele", tvrdi se u tekstu.

U njemu ipak stoji i da je "Evropska unija suočena sa dosad nezabeleženim izazovima, globalnim i domaćim; regionalnim sukobima, terorizmom, rastućim migracionim pritiscima, protekcionizmom, socijalnim i ekonomskim nejednakostima".

"Zajedno, mi smo odlučni da se suočimo s izazovima sveta koji se brzo menja i ponudimo našim građanima bezbednost i nove prilike. Učinićemo Evropsku uniju jačom i otpornijom, još većim jedinstvom i solidarnošću među nama i poštovanjem zajedničkih pravila", navode lideri Unije.

Oni tvrde da je ona "nepodeljena i nepodeljiva".

"U narednih deset godina želimo Uniju koja je bezbedna, prosperitetna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna i s voljom i sposobnostima za igranje ključne uloge u svetu i u oblikovanju globalizacije. Želimo Uniju gđe građani imaju nove mogućnosti za kulturni i socijalni razvoj i gospodarski rast. Želimo Uniju koja ostaje otvorena onim evropskim zemljama koje poštuju naše vrednosti i odlučne su da ih sprovode".

Lideri u deklaraciji obećavaju da će raditi u pravcu "bezbednije, prosperitetne i održive, socijalne Evrope, jače na globalnoj sceni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: