Vučić doputovao u Moskvu, sutra sa Putinom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Moskvu, gde će se u ponedeljak sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: B92

Nedelja, 26.03.2017.

15:50

Vučić doputovao u Moskvu, sutra sa Putinom
Tanjug

U fokusu razgovora biće ekonomska saradnja Srbije i Rusije, ali i Srbije i Evroazijske unije.

U razgovoru sa predsednikom Putinom Vučić će predložiti da do leta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin Samita Srbija - Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica.

Trenutno, 91 odsto od ukupne robne razmene Srbije sa Evroazijskom unijom odvija se sa Rusijom.

Cilj je dalja liberalizacija jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, odnosno potpisivanje sporazuma kojim bi to pitanje bilo formalizovano.

Cilj Srbije je da pre svega očuva stepen liberalizacije koji ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i da proširi spisak roba za izvoz, uključujući fijat automobile, te dodatno ojača odnose sa Jermenijom i Kirgistanom.

Takođe je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine, teda se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta. U prošloj godini Srbija je beležila rast izvoza u Rusiju za 9,7 odsto, ali još nije dostigla nivo iz 2014.zbog pada rublje.

Inače trgovinski deficit od 716 miliona dolara na našoj strani je najniži koji je Srbija ikada imala u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom. Ako bi se izuzeli energenti – gas i nafta - koji predstavljaju 52 odsto našeg uvoza, Srbija bi imala suficit u trgovinskoj razmeni sa Rusijom.

Najviše se iz Srbije u Rusiju izvoze jabuke, a izvoz te robe zabeležio je prošle godine rast od 23 odsto i dostigao vrednost od 119 miliona dolara. Drugi po vrednosti proizvod koji izvozimo u Rusiju su ženske čarape, koje je Srbija izvezla u Rusiju u vrednosti od 68,2 miliona dolara, a slede lekovi i gume.

Ukupan izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prošle godine je iznosio 299 miliona dolara. Najveći rast, u ovoj oblasti, beleži izvoz breskvi, nektarina, krušaka i jagoda.

Među najvećim izvoznicima u Rusiju su kompanije Golden lejdi, Hemofarm, Tigar, Tarket, Delta agrar, Agrofud, Tetrapak, Gornje Zdravlje, Grundfos.

Što se vojne saradnje tiče, koja će, takođe, biti tema razgovora Vučića i Putina, ruskoj strani je iskazana molba za dobijanje povoljnih uslova za nabavljanje sistema Buk, u cilju unapređenja sposobnosti protiv-vazdušne odbrane, nakon što je naoružanje hrvatske vojske "ojačano" balističkim raketama iz progama NATO.

Takođe, Srbija treba da dobije modernizovane tenkove T 72 i oklopno izviđačka vozila BRDM-2M. U Rusiju su sa premijerom Vučićem doputovali i ministar odbane Zoran Đorđević, kao i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: