Evropa na nogama: Jedni za EU, drugi protiv, nađeno oružje

Policija u Rimu saopštila je da je zaplenila gvozdene šipke, noževe i druge oštre predmete koji bi mogli da posluže kao oružje tokom skupova protiv EU.

Izvor: Beta

Subota, 25.03.2017.

21:38

Evropa na nogama: Jedni za EU, drugi protiv, nađeno oružje
Foto: Tanjug

Nekoliko sati pre početka skupova, policija je pregledala automobile, kamione i autobuse koji su stizali u Rim, koji je bio domaćin samita EU.

Policija je navela da je u jednom vozilu na autoputu pronašla noževe i gas maske. Saobraćajna policija je pronašla u blizini maršrute skupa torbu sa oštrim gvozdenim šipkama.

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije su u Rimu usvojili Deklaraciju o budućnosti Unije u kojoj naglašavaju da će EU "ostati nepodeljena", "napredovati različitim brzinama i snagom u istom pravcu" i "biti otvorena za one evropske zemlje koje poštuju i ulažu napore da uvreže naše vrednosti".

Rimsku deklaraciju su šefovi država ili vlada EU usvojili na 60. godišnjicu potpisivanja ugovora o osnivanju Unije u Rimu.

Svih 27 nacionalnih lidera Evropske unije obećalo je da će slušati to što imaju da kažu građani EU, ali zaštićeni kordonima policajaca možda nisu mogli da čuju šta je hiljade demonstranataporučivalo u Rimu, prenosi Rojters.

Obraćajući se pristalicama desničarskog pokreta "Frateli d"Italija" (Braća Italije), predsednica ovog pokreta Đorđa Meloni osudila je "veliku prevaru EU".

"Pravi neprijatelji Evrope su bankari, zelenaši i tehnokrate. Unija mora biti zamenjena novim savezom slobodnih i suverenih država", rekla je Meloni.

Međutim, kako navodi Rojters, to je loš odgovor za 26-godišnjeg Maksimilijana de Visea, iz Lila na severu Francuske.

On je učestvovao u maršu podrške EU u Rimu i prisetio se svojih poljskih predaka koji su bili migranti.

"Jedino ujedinjeni možemo da sačuvamo mir", rekao je De Vise.
Foto: Tanjug
Oko 50 Britanaca koji žive u Italiji prodružilo se "Maršu za Evropu" jednom od nekoliko protesta za ili protiv Evropske unije koji su za danas bili zakazani.

Britanci na skupu izrazili su zaprepašćenje zbog, kako smatraju, greške Velike Britanije da napusti EU o čemu formalni pregovori počinju sledeće nedelje.

Britanska učesnica protesta Džeki Čamberlejn izjavila je da se "veoma srami Britanije".

"Smatram da Britanija čini kobnu grešku time što izlazi iz EU", rekla je Čamberlejn.

U nemačkoj je oko 6.000 ljudi simbolično srušilo zid napravljen od kutija na mestu gde je nekada bio Berlinski zid koji je delio grad.

Demonstranti su marširali u znak podrške Uniji noseći natpise: "Evropa ujedinjena u solidarnosti" i "Srećan ti rođendan EU".

Na hiljade poljaka okupilo se u Varšavi mašući zastavama Poljske i EU i pevajući "Odu radosti" u znak podrške Uniji za vreme obeležavanja 60-godišnjice rimskog sporazuma kojim je i osnovana.

Kako se navodi, Skup u Varšavi koji je održan pod nazivom "Volim te Evropo", takođe dolazi i kao izraz protivljenja nacionalističke vlade u tom gradu.

Kritičari vlade strahuju da će skorašnji evroskeptični stavovi vlade konačno rezultirati izlaskom Poljske iz EU, međutim vlada te države poriče da je to cilj.

Skupovi su završeni mirno, a muzeji i spomenici su bili zatvoreni iz predostrožnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: