Protest bugarskih nacionalista na granici s Turskom

Bugarski nacionalisti nastavili su proteste na granici s Turskom kako bi sprečili 50.000 bugarskih državljana iz Turske da uđu u Bugarsku i glasaju na izborima.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

16:10

Default images

Nacionalisti su najavili da će na granici ostati do sutrašnjeg glasanja, prenosi AP uz ocenu da protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske i susedne Turske zbog otvorene podrške Ankare novoj partiji koja predstavlja pozamašnu tursku manjinu u Bugarskoj.

Demonstranti stoje sa strane puta, ali su upozorili da će ponovo blokirati saobraćaj ako glasači iz Turske nastave da pristižu.

Bugarski nacionalisti tvrde da turski zvaničnici primoravaju glasače iz dijaspore da podrže DOST, protursku partiju koja prvi put učestvuje na opštim izborima i, kako nacionalisti smatraju, predstavlja pretnju po bugarske interese.

Demonstranti su juče, po drugi put ove nedelje, blokirali saobraćaj na granici sa Turskom, primoravši putnike da izađu iz autobusa i pređu granicu pešice, dok televizijski snimak pokazuje da su prema nekima primenjivali i silu.

Vlada u Sofiji je juče odžala hitan sastanak i poslala obimne policije snage da otklone blokadu i ponovo uspostave saobraćaj na bugarsko-turskoj granici, a tom prilikom nije prijavljeno da je iko povređen.

Oko 10 odsto od 7,2 miliona Bugara su turskog porekla ili su muslimani, a više od od 300.000 ih je trajno naseljeno u susednoj Turskoj, ali i dalje imaju bugarski pasoš i pravo glasanja u Bugarskoj, navodi američka agencija.

Napeti odnosi su izazvali i razmirice između predsednika Bugarske i Turske, pa je tako turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u četvrtak kritikovao ono što je nazvao pritiskom na tursku manjinu u Bugarskoj uoči glasanja.

Na to mu je ubrzo odgovorio bugarski predsednik Rumen Radev, poručivš da njegova zemlja neće prihvatiti lekcije o demokratiji od Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: