Blic: Terorista iz Londona devedesetih klao Srbe u BiH

Halid Masud, koji je u sredu izvršio teroristički napad u Londonu, tokom rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahid", piše "Blic".

Izvor: Tanjug

Subota, 25.03.2017.

09:07

Blic: Terorista iz Londona devedesetih klao Srbe u BiH
Foto: Tanjug

Kako piše taj beogradski dnevnik, u posedu njegove redakcije nalazi se spisak od 1.774 borca odreda "El mudzahida", među kojima je i Masudovo ime.

List dodaje da je on, kako islamski "sveti ratnik", u Bosnu došao 1. maja 1993. kada se priključio arapskim borcima iz tog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa tzv Armije BiH.

Kako se navodi, njega su početkom devedestih radikalizovali poznati vehabijski lideri Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

"Reč je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda 'El mudžahid' koji je delovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i koji se 'proslavio' stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima", piše "Blic" pozivajući se na izvore obaveštajno-bezbednosnih struktura.

List prenosi i izjavu člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževada Galijaševića, da je i prema njegovim podacima Halid Masud za vreme rata u BiH bio pripadnik "El mudžahida".

Galijašević za "Blic" kaže da je Halid Masud, koji je uz svoje ime imao i dodatak Abdula, koji su koristili mnogi pripadnici tog odreda, iz Bosne otišao tek 25. decembra 1995.

Prema rečima Galijasevića, gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali su neku vezu sa Bosnom i Hercegovinom - ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, ili su imali njeno državljanstvo, ili koristili oružje nabavljeno u BiH.

"To je nasleđe koje nam je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA, koji su belosvetski šljam i psihopate raznih vrsta doveli da ovde stvaraju islamsku državu. Poslednji teroristički napad u Londonu samo je još jedan u nizu dokaza gde nas je dovela takva politika", kaže Galijašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: