Joksimovićeva: Demokratije međusobno ne ratuju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je povodom 60 godina od Rimskog ugovora da "demokratije međusobno ne ratuju".

Izvor: Tanjug

Subota, 25.03.2017.

14:44

Joksimovićeva: Demokratije međusobno ne ratuju
Foto: Tanjug

"Sastanak evropskih zajednica zaključivanjem ugovora iz Parizu 1951. i Rima 1957. godine učvrstio je mir na tlu svojih članica u kontinuitetu - najduži do sada u Evropi, a od Vestfalskog mira do danas", izjavila je Jadranka Joksimović.

Time je, navodi ministarka, stvoren mir bez presedana među svim državama koje su spremne da udružuju resurse zarad opšteg dobra svojih građana.

U autorskom tekstu objavljenom u listu Danas, Joksimović je navela da su načela pod kojima je kasnije utemeljena EU kao politička i vrednosna zajednica pokazale da "demokratije međusobno ne ratuju".

"To je rezultat za koji se vredi boriti i koji bi trebalo sačuvati", poručuje Joksimović.

Taj rezultat je, dodaje, takav da je EU danas najveće tržište, ali i deo sveta u kome se najkvalitetnije i najbolje živi.

"Sve su to motivi koji danas presudno utiču na politiku čiji sam deo i koju predvodi premijer Aleksandar Vučić. Kada predlažemo i promovišemo regionalnu saradnju insistiramo na zajedničkim projektima i pomeranju granica ekonomske saradnje u pravcu u kojem se svojevremeno kretala Evropska ekonomska zajednica - Rim 1957. godine", napisala je ministarka.

Ona kaže da kada govorimo o potrebi da sačuvamo stabilnost, na umu imamo preduslove za prosperitet svih građana koji žive u našem regionu.

"Istorijski jubileji, poput ovoga, tu su da nas podsete koliko su se stvari promenile na bolje, ali i da nas oduče od grešaka koje su kreirale nestabilnosti i krize u Evropi", zaključuje Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: