Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak pušten na slobodu

Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak napustio je vojnu bolnicu u Kairu, u kojoj je proveo većinu svoje šestogodišnje zatvorske kazne.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

11:26

Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak pušten na slobodu
Foto: GettyImages

To je izjavio njegov advokat Farid al Deb i dodao da je Mubarak sada na slobodi.

Mubarak je 2. marta, odlukom Kasacionog suda u Kairu, oslobođen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je dovela do njegovog svrgavanja 2011. godine. Egipatsko tužilaštvo pristalo je potom da bivši egipatski predsednik bude pušten na slobodu kad izađe iz bolnice.

Bivši egipatski predsednik je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosuđe zatražilo novo suđenje, koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe.

Kasacioni sud je potvrdio tu odluku.

To je poslednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega.

Mubarak je na tom suđenju optužen da je umešan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana i tokom koje je ubijeno 850 osoba u sukobu s policijom.

Bivši egipatski predsednik, rođen 1928. godine, najveći deo vremena proveo je u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine.

Mubarak je prvi predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan "Arapsko proleće".

Bio je na vlasti bio više od 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: