Šta sve znamo o Halidu Masudu, napadaču iz Londona

Muškarac za kojeg britanska policija tvrdi da je odgovoran za napad na Vestminsterskom mostu identifikovan je kao 52-godišnji Halid Masud.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

07:28

Šta sve znamo o Halidu Masudu, napadaču iz Londona
Foto: GettyImages

Rođen je kao Ejdrijan Elms u Kentu i u poslednje vreme živeo je u Zapadnom Midlandsu.

Veruje se da je ranije živeo i u Zapadnom Saseksu, Istočnom Saseksu, Lutonu i istočnom Londonu. Iz policije navode da je imao nekoliko tajnih identiteta.

Takođe, policija veruje da je Masud automobil kojim je izvršio napad iznajmio ranije tokom nedelje u severnom Birmingemu. Rekao je da radi kao "nastavnik", a BBC ističe da do sada nisu uspeli da dobiju zvaničnu potvrdu da je nekada radio kao kvalifikovani nastavnik u nekoj školi.

Sat nakon što je iznajmio "hjundai" veruje se da je pozvao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo dok se nije odvezao do Vestminsterskog mosta gde je uleteo među pešake nije poznato.

"Masud nije bio predmet trenutnih istraga i nije bilo obaveštajnih podataka o njegovoj nameri da izvrši teroristički napad. Međutim, odranije je poznat policiji zbog niza prethodnih presuda zbog napada, uključujući i teške telesne povrede, posedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira", navode iz Skotland jarda.

Prvi put je osuđen sa 19 godina, u novembru 1983, a poslednju put u decembru 2003. zbog posedovanja noža.

Nikada nije bio osuđen zbog terorizma.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je napadač rođen u Britaniji, kao i da je pre nekoliko godina bio predmet istrage u vezi sa nasilnim ekstremizmom. "Bio je sporedna figura. Istraga je obustavljena, nije bio deo trenutne obaveštajne istrage. Nije bilo prethodnih podataka o njegovim namerama", rekla je Mejova.

BBC tu piše da nije poznato na koju se tačno istragu misli, ali navode neke mogućnosti.
  • Bio je saradnik ili prijatelj glavnog osumnjičenog koji je praćen u nekom obliku, ali je ta istraga obustavljena jer se verovalo da nema ekstremističkih namera.
  • Mogao je da bude blizak određenom krugu ekstremista, ali njega lično nisu smatrali za rizik jer je istraga bila usmerena na druge.
  • Moglo je da bude zabrinjavajućih obaveštajnih podataka o njegovoj ideologiji i namerama, ali ničega na osnovu čega bi bila podignuta optužnica i u to vreme nije smatran za ozbiljnu pretnju.
  • Mogao je, u najmanju ruku, da bude uhapšen ranije u delu neke operacije, ali i pušten bez optužnice.

Poslednji put osuđen je sa 38 ili 39 godina. Imajući to u vidu, kako navode, to je prilično kasno za prosečnog mladog besnog čoveka da ostane u svetu kriminaliteta i nasilja.

Posedovanje noža može da znači više kriminalnih namera – od pljačke do napada, ali i do samoodbrane.

Namera nije poznata. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: