Opsadno stanje u Rimu uoči rođendana Evropske unije

Bezbednosne mere tokom samita povodom 60. godišnjice osnivanja Evropske ekonomske zajednice u Rimu biće tri puta jače od uobičajenog za taj tip događaja.

Izvor: Beta

Petak, 24.03.2017.

23:32

Opsadno stanje u Rimu uoči rođendana Evropske unije
Thinkstock

To je učinjeno ne samo zbog pretnje terorističkih napada već i zbog rizika da planirana okupljanja pristalica i protivnika EU izmaknu kontroli.

Za skup povodom 60. godišnjice Rimskog sporazuma, na kome se očekuje prisustvo lidera 27 članica EU, svih osim Velike Britanije koja pokreće proceduru za istupanje, angažovani su elitni strelci, planirano je zatvaranje istorijskog centra grada, a postavljene su i kamere za nadzor.

Policijska uprava, suočena sa terorističkom pretnjom koja je na najvišem nivou nakon nedavnih napada u Londonu i na aerodromu Orli nadomak Pariza, izdvojila je izuzetno veliki broj ljudi, sa oko 3.000 policajaca koji će biti postavljeni oko brda Kapitol, sedišta gradskih vlasti Rima gde će biti održan glavni događaj povodom šest decenija Unije.

Bezbednosnim merama koje su tri puta jače nego što je uobičajeno za ovaj tip događaja predviđeno je postavljanje elitnih strelaca, mada se njihov broj i položaji ne obelodanjuju.

Organizatori ističu da je ovakav nivo obezbeđenja poslednji put viđen 2005. godine, za sahranu pape Jovana Pavla II.

Teroristički napadi nisu jedini rizik, već je potrebno garantovati i da različiti protesti koji će se održavati nadomak centra grada tokom celog dana neće izmaći kontroli.

Zakazana su četiri okupljanja na kojima se očekuje oko 30.000 ljudi, kako proevropskih tako i antievropskih, a dve povorke uputiće se ka Koloseumu.

Bezbednosne snage posebno brine prisustvo desetak hiljada anarhističkih ili nezavisnih aktivista iz Nemačke, Grčke ili Francuske, takozvanog crnog bloka (black bloc) što je naziv koji su dobili po crnim odelima i kapuljačama, kapama i maramama koje nose.

Bezbednosne kontrole su pojačane već danima na autoputevima, železničkim stanicama i velikim italijanskim aerodromima, ali će organizacija biti na maksimumu sutra, kada će grad biti podeljen na dve bezbednosne zone, plavu i zelenu.

U prvoj zoni oko Kapitola, gde će biti evropski lideri i diplomatske delegacije, saobraćaj će biti u potpunosti zabranjen od pola časa posle ponoći u noći između petka i subote, dok će u drugoj takozvanoj tampon zoni biti dvadesetak kontrolisanih pristupnih tačaka.

U obe zone je postavljeno stotinak kamera za nadzor sa ciljem pre svega da se utvrdi identitet odgovornih za eventualne nerede.

Zabranjeno je nošenje kaciga, kapa i ostalih komada odeće koji pokrivaju vrat i glavu.

Od večeras u ponoć, pristup u istorijski centar Rima biće zabranjen za pešake koji nemaju dozvolu, dok će glavni muzeji i arheološke lokacije ovog područja, uključujući Koloseum i Rimski forum, ostati zatvoreni.

Kada je reč o javnom transportu, opština je najavila da ne želi "ništa da rizikuje" pa je predvidela reorganizaciju saobraćaja izmenom trasa. Predviđeno je i zatvaranje metro stanica i smanjenje broja linija.

Većina trgovaca u centru grada je uostalom najavila da će im radnje biti zatvorene kako bi izbegli rizik mogućeg uništavanja tokom okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: