"Nije sve u hlebu, čovek želi da slobodno živi"

Istoričarka Latinka Perović kaže da se Srbija nikad nije oporavila od moralnog i intelektualnog pada iz devedesetih godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: RSE

Petak, 24.03.2017.

21:52

Tanjug

Ona je istakla i da odliv stanovništva i mladih samo dodatno produbljuje društvenu krizu kroz koju zajednica prolazi,

Na tribini posvećenoj kulturi dijaloga koju je priredilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine u Novom Sadu navela je i da nijedna politička stranka do sad nije ponudila program ekonomskog i privrednog razvoja, već su one uvek bile fokusirane na politički program.

"Taj politički program odnosio se na oslobođenje, ujedinjenje naroda, rešenje državnog pitanja i tom cilju je apsolutno bilo sve podređeno, uključujući i ljudski materijal koji se rasipao u unutrašnjim sukobima i ratovima. Ako danas gledate srpsko društvo vi sa jedne strane imate stranke koje zagovaraju privredni razvoj, koje se bore za investicije, koje pokazuju nekakve rezultate koji se ogledaju u tim znacima oporavka Srbije, ali takvi režimi zaboravljaju da nije sve u hlebu", navodi Latinka Perović.

Prema njenim rečima, "čovek ima potrebe za ambijentom u kome će slobodno živeti, osećati se kao građanin koji ostvaruje svoja prava, lečiti se normalno, školovati svoju decu".

"Dakle, na toj strani političkog organizovanja u Srbiji se zaboravlja ta bitna istina. Na drugoj strani najgeneralnije se govori o slobodi, o vladavini prava, o pravnoj državi, u isto vreme se zaboravlja baš to, da je čoveku potreban jedan koherentan program koji će mu obezbeđivati tu ljudsku sigurnost i dostojanstvo", istakla je Perović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: