"Srbija se nije odrekla Miloševićeve politike i fašizma"

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da se na srpskoj političkoj sceni niko nije ogradio od politike Slobodana Miloševića.

Izvor: Beta

Petak, 24.03.2017.

12:44

Kako kaže, niko se nije ogradio od politike koja je dovela do zločina devedesetih godina i u Srbiji od tada do danas postoje obeležja fašizma.

"Ne vidim da se iko odrekao Republike Srpske, Kosova, zločina koji su počinjeni. Sada živimo u državi koja ima oblike terora koji će, mislim, dalje napredovati", kazala je Dubravka Stojanović na tribini "Antifašizam danas" u Novom Sadu.

Ona je rekla da je i nakon pada Miloševića, posle 2000. godine uspostavljen kontinuitet istog nacionalizma koji je na scenu stupio 1987. godine.

Dubravka Stojanović je kazala da je odlika aktuelnih populističkih režima u Srbiji, ali i u svetu da je "sadašnjost jednostavna, a budućnost komplikovana".

Kulturolog iz Banjaluke Srđan Šušnica rekao je da je retradicionalizacija koja je prisutna na prostoru bivše Jugoslavije važan elemenat fašizma.

"Fašizmu je uvek potreban večni neprijatelj i određivanje prema drugima, a nasilje je bitan preduslov svakog fašizma", rekao je Šušnica i dodao da se u regionu takve pojave mogu jasno prepoznati.

Tribinu u klubu "Fabrika" Studentskog kulturnog centra Novi Sad organizovao je Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: