"Imaćemo mrežu posmatrača i kontrolisaćemo finansiranje"

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je organizovala mrežu posmatrača predsedničkih izbora.

Izvor: Beta

Petak, 24.03.2017.

00:33

Agencija je navela i da se bavi kontrolom finansiranja kampanje i poštovanjem obaveza funkcionera.

Ta agencija je navela da pruža podršku i usmerava rad posmatrača "u cilju što kvalitetnijeg prikupljanja podataka koji ukazuju na troškove izborne kampanje".

To se radi "kako bi se na sveobuhvatan način izvršila kontrola finansiranja političkih subjekata", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Agencija je saopštila i da je "već od samog početka izborne kampanje putem mreže posmatrača, a i kroz predstavke građana, uočila da određeni politički subjekti i tokom ove izborne kampanje sprovode aktivnosti koje se ne mogu okarakterisati kao političke".

Precizira se da tu spada "deljenje pomoći slabije situiranim građanima, organizovanje besplatnih lekarskih pregleda, dobrovoljno davanje krvi…".

"Ove i slične aktivnosti su se pojavljivale i u ranijim izbornim kampanjama, kada je Agencija javno ukazivala na mogućnost kršenja zakona, a zatim i na osnovu odgovarajućih dokaza inicirala pokretanje postupaka pred nadležnim organima", navodi se u saopštenju.

Agencija je dodala i da će isto to činiti i ubuduće, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima. Podseća se da je odredbama člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano da funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih subjekata.

Navodi se i da je funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta.

Agencija u svim slučajevima u kojima se utvrdi da su se funkcioneri ponašali suprotno navedenim zakonskim odredbama postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima. Odbačeni su navodi dela javnosti da direktor Agencije nije izabran kako bi se ona opstruirala u kontroli finansiranja predsedničkih kandidata

Naglašeno je da Agencija za borbu protiv korupcije ima vršioca dužnosti direktora, kao i stručnu službu koja se bavi kontrolom finansiranja izborne kampanje i poštovanjem obaveza funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: