Nikolić: Hvala majkama, sačuvale ste Srbiju i život

U Domu Vojske Srbije na godišnjicu početka NATO bombardovanja, otkriveno je spomen-obeležje "Srpskim majkama".

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

13:33

Nikolić: Hvala majkama, sačuvale ste Srbiju i život
Foto: Tanjug

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da to treba da bude simbol naše zahvalnosti svim majkama, koje su sačuvale Srbiju i sačuvale život.

Nikolić je u obraćanju u Domu Vojske rekao da su na današnji dan, pre 18 godina, pale prve bombe na jednu suverenu državu, koja je, kao i uvek u svojoj istoriji, bila prinuđena da brani svoje.

Istakao je da se Srbija svake godine na ovaj dan seća nevinih žrtava bombardovanja, ali da ćemo od danas ovaj datum pamtiti i kao dan kada je na zdanju podignutom dobrovoljnim prilozima srpskih vojnika i oficira iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, otkrivena spomen-ploča srpskim majkama.

"Podignuta je ploča svim našim majkama i onim čija deca, koju su rađale dok su na Srbiju padale prve bombe, danas slave punoletstvo", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, ta spomen-ploča treba da bude simbol naše zahvalnosti majkama, koje su hiljadama godina rađale državnike i junake.

Govoreći o bombardovanju, Nikolić je rekao da su pre 18 godina po Srbiji "kao po slami mlatili" svojim raketama i bombama napunjenim uranijumom.

"Morao sam nedavno u Savetu bezbednosti UN da ih optužim kako se njihovo divljaštvo nad našim narodom kao bumerang vratilo deci celog sveta. Obogatili su ceo svet osiromašenim uranijumom zato što voda, vazduh i podzemni tokovi ne znaju za granice. Misleći da uništavaju druge, uništavali su zapravo i sebe, svoju decu, svačiju budućnost", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je poručio da se nikada nećemo dovoljno zahvaliti i odužiti hrabrim, odvažnim ženama koje su pisale istoriju Srbije onako kako samo majka ume, dodajući da je majka svetinja.

Na spomen-ploči, autora Mirka Mrkića Ostroškog, piše: "Srpskim majkama - bdijući nad kolevkama bdele ste nad sudbinom naroda", a u reljefu su prikazane Majka srpskih ratnika, Majka Svetog Save - prepodobna Anastasija, Kneginja Milica - prepodobna Evgenija, Mati Angelina Branković, Makrena Spasojević, Milunka Savić, Dijana Budisavljević, Majka sa Kozare i Majka sa Kosmeta.

Darodavac odliva u bronzi je Momčilo Moma Todorović sa porodicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: